Свет

Пољска тужи ЕУ, траже укидање казне која их сваког дана кошта милион евра

Влада у Варшави сматра да је испунила све захтеве Брисела у вези са владавином права, траже укидање казнених мера
Пољска тужи ЕУ, траже укидање казне која их сваког дана кошта милион евраwww.globallookpress.com © Horst Galuschka

Пољска је поднела жалбу Eвропском суду правде у којој захтева укидање казнене мере која предвиђа да та земља мора да плаћа милион евра сваког дана, а која је уведена као одговор на реформе пољског правосуђа које ЕУ сматра контраверзним.

Влада у Варшави сматра да та казна, која је Пољску до сада коштала више од 400 милиона евра, треба да буде укинута, пошто су испуњени сви захтеви Брисела и укинто тзв. дисциплинско веће за судије, рекао је пољски минисар за европске послове Симон Синковски вел Сек, преноси "Блумберг".

Односи Пољске и ЕУ затегнути су већ неко време, пошто Брисел сматра да актуелна пољска влада угрожава владавину права у тој земљи. Сукоби постоје и у оквиру саме владајуће коалиције у Пољској, што је спречило владу да усвоји све мере којима Брисел условљава ослобађање готово 35 милијарди евра из фондова ЕУ намењених за ту државу.

"Дисциплинско веће Врховног суда је укинуто, а одредбе које су изазвале сумњу Европске комисије и Европског суда правде више се не примењују", рекао је Синковски, који је потврдио подношење жалбе, за "Блумберг". "Самим тим, не постоје разлози за постојање казнених мера Комисије", додао је он.

Пољска је прошлог месеца од Комисије затражила да укине казнене мере, након што је парламент усвојио измене којима се спорни дисциплински механизам у судству замењује новим већем.

Пољска влада је до сада одбијала да плати казну, која је на снази од новембра прошле године. Као одговор, Европска комисија је повремено смањивала исплате новца који Пољска добија из европских фондова, наводи амерички портал.

Владајућа коалиција око партије Право и правда Јарослава Качињског налази се под притиском да постигне договор са Европском унијом, пошто је економска ситуација у тој држави све гора, а парламентарни избори биће одржани у току наредне године.

Како показују резултати истраживања јавног мњења, партија Право и правда би на њима могла да изгуби власт, уколико се актуелни трендови буду наставили.

image