Магазин

Инфлуенсер године - највећи глодар на свету

Капибара, сродник морског прасета, је животиња чији хештег на ТикТоку (#capybara) има преко три милијарде прегледа. Зашто је садржај који приказује овог јужноамеричког глодара постао толико популаран на друштвеним мрежама?
Инфлуенсер године - највећи глодар на свету© Pexels/Yu-Chen Huang

Огромна популарност капибаре се заправо може објаснити последицама пандемије. Свет је постао нагло ''успорен'' и многима је било тешко да се навикну на спорији ритам живота. Међутим, како су месеци пролазили, људи су почели да уживају у мање захтевној свакодневници (остајање у кући, без превише догађаја и контакта са другим људима). Ово објашњава и реч године, која директно има везе са променом друштвеног става о концепту продуктивности.

Исто тако, "опуштени став" капибаре је многе одушевио - могли су да се пронађу у карактеристикама овог глодара који је доброћидан, ''гледа своја посла'', дружи се са крокодилима и једе биљке. Капибара, у неку руку, постаје "лајфстајл" инфлуенсер који промовише и подстиче лежерност и прихватање живота онаквим какав јесте, без превише нервирања. Могу бити савршен пример како водити ''зен'' живот.

Многи корисници друштвених мрежа кажу да их привлачи то што се капибаре понашају скоро као пси или мачке када су у контакту с људима, додатно им је комичан с обзиром да је у питању огроман глодар.

Многи трендови везани за велнес и пословни живот се могу повезати са популарношћу ове животиње (успоравање, тихо одустајање). Капибара представља унутрашњи мир који је свима потребан у хаотичном времену у ком се налазимо. Огромни глодар, без скоро икакве експресије, подсећа нас да је у реду уживати у тренутку и да није све тако озбиљно.

image