Свет

Вашингтон издваја милијарде за "обуздавање" Русије: Бајден потписао рекордни војни буџет

Документ предвиђа и санкције за трансакције са Русијом у вези са златом, а такође забрањује размену информација са Москвом о противракетној одбрани
Вашингтон издваја милијарде за "обуздавање" Русије: Бајден потписао рекордни војни буџетwww.globallookpress.com © Jemal Countess - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је војни буџет за фискалну 2023. годину у висини од око 850 милијарди долара, саопштила је Бела кућа.

"Закон укључује одредбе које су од критичног значаја за подршку националне одбране наше земље, спољне политике, као и унутрашње безбедности", рекао је Бајден.

У буџету се, између осталог, предвиђа издвајање најмање 800 милиона долара за помоћ Украјини у сфери осигуравања безбедности и шест милијарди долара за обуздавање Русије у Европи.

Документ предвиђа и санкције за трансакције са Русијом у вези са златом, а такође се забрањује размена информација са Москвом о противракетној одбрани.

Поред тога, буџет предвиђа издвајање 11,5 милијарди долара за одбрамбено обуздавање у азијско-пацифичком региону, а чак десет милијарди долара Сједињене Државе намеравају да издвоје за војну помоћ Тајвану.

Одобрени буџет је за 45 милијарди долара већи од онога што је тражила Бела кућа почетком године и укључује средства за америчку обавештајну службу, нове авионе, бродове, војна возила, као и савремене технологије.

Међутим, иако је потписао Закон о финансирању министарства одбране, Бајден је изразио забринутост у вези са неколико његових одредби, укључујући и ону за коју је рекао да би могла да омета административно гоњење заточеника из Гвантанама.

"Позивам Конгрес да што пре уклони ова ограничења", навео је Бајден у саопштењу, указујући на одредбе о забрани коришћења средстава за пребацивање одређених притвореника у САД, пренео је Ројтерс.

Војни буџет за 2022. годину износио је 778 милијарди долара.

image