Свет

Драги: Само Путин може ставити тачку на сукоб у Украјини

Реакција Италије на украјински сукоб је, вероватно, била много јача од онога како су многи очекивали, поручују из Италије
Драги: Само Путин може ставити тачку на сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Angelo Carconi

Бивши премијер Италије Марио Драги поручио је да крај војног сукоба у Украјини зависи само од руског председника Владимира Путина.

"Изгледи за мир су тешки, иако се много тога променило у последње време: канали комуникације су много отворенији, а Кина, како се чини, је све више заинтересована за то да дође до преговора. Међутим, Кремљ је до сада показивао да не жели мир. Наша влада је увек тражила мир и покушавала да допринесе његовом посредовању. Али, само председник Путин може да стави тачку на овај масакр", рекао је Драги, преносе "РИА Новости".

Он је напоменуо да је Италија, чији је он премијер био до 22. октобра ове године, показала свету да се њена подршка Украјини и сарадња са партнерима из ЕУ, САД и Г7 наставља, и да претходно добри односи са Москвом нису стајали на путу подршци Кијеву.

"Став Италије о рату је, вероватно, био много јачи од онога како су многи очекивали", објаснио је.

И док на Западу настављају да причају о томе да Кремљ није заинтересован да се врати за преговарачки сто, из Москве тврде другачије: готово свакодневно се могу чути изјаве да је Русија и даље спремна да преговара, али да то заправо не желе у Кијеву.

Руски председник је ове недеље изјавио да су Сједињене Америчке Државе успеле да посеју раздор између украјинског и руског народа, иако се он лично увек надао да ће јаки и свеобухватни корени два народа увек бити јачи од страног утицаја, као и да је мислио да ће Мински споразум бити испоштован. Недавна изјава бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да никада и није било у плану испоштовати овај договор, показала је да је одлука о почетку војне операције у Украјини био прави корак, али и ставио под питање истинитост било чега што у будућности кажу или потпишу на Западу, поручио је лидер Русије.

Подсећања ради, Мински споразуми, који укључују два договора, постигнути су током 2014. и 2015. године. Настали су као последица државног преврата у Украјини, након што је председник Виктор Јанукович био свргнут, а против народа који је одбио да се подчини новим властима била спроведена војна операција. Споразуми су требали да допринесу регулисању ситуације на југо-истоку тадашње Украјине.

У исто време, Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба признао је овог лета да су последња ствар коју он жели заправо преговори са Москвом, и да чак и уколико би из Москве и добио позив за повратак за преговарачки сто, то би значило да је Русија слаба, а у том случају он не би желео да преговара.

image