Свет

Нови талас короне у Кини: Расте притисак на јединице интензивне неге у већим градовима

Притисак на интензивне неге у Пекингу полако попушта док се епидемија приближава свом пику, док се у другим градовима широм земље тек очекује да се достигне максимум у броју заражених, пише кинески "Глобал тајмс"
Нови талас короне у Кини: Расте притисак на јединице интензивне неге у већим градовимаwww.globallookpress.com © © Cfoto

После попуштања појединих мера против ширења вируса корона у Кини, притисак на болнице нагло је порастао са растом броја случајева обољевања, а у појединим градовима тек се очекује да се достигне пик овог епидемијског таласа.

Кина је почела постепено да прилагођава своју досадашњу политику "нулте толеранције" према ширењу ковида и ублажава мере, што је довело до пораста броја регистрованих случајева и већег броја хоспитализованих. Јединице интензивне неге у Пекингу још увек су под притиском будући да је преношење омикрон варијанте вируса корона у популацији довело до повећања броја озбиљнијих случајева, већином међу старијима, рекли су стручњаци за "Глобал тајмс".

Истиче се, међутим, да се број пацијената који захтевају медицинску бригу у јединицама интензивне неге у Пекингу полако смањује док се епидемија приближава пику, док се у другим градовима широм земље тек очекује максималан број заражених.

На кинеским друштвеним мрежама велику пажњу јавности недавно је изазвао пост у којем се наводи да су неки ковид позитивни пацијенти у Пекингу и северној провинцији Хубеј имали тзв. бела плућа на рендгенском снимку. Тумачења да се у тим случајевима радило о оригиналном соју вируса, тзв. вуханском, који је много опаснији од "омикрон" варијанте, а давао је овакве клиничке слике, изазвала су забринутост.

Здравствене власти у Пекингу навеле су крајем новембра да је доминантна варијанта у овом таласу заражавања у земљи БФ.7. Експерти са којима је разговарао "Глобал тајмс" појашњавају да су "бела плућа" уобичајен симптом озбиљне инфекције код критичних случајева обољевања од ковида, без обзира на то којом је варијантом вируса заражен пацијент.

Пулмолог из Пекиншке прве универзитетске болнице, Ванг Гуангфа рекао је за кинески медиј да се вирус проширио међу популацијом у Пекингу, да су оболели углавном старији људи и они са придруженим болестима због чега престоница бележи повећање броја озбиљних случајева.  

Укупан број таквих случајева током овог епидемијског таласа мањи је него током претходних таласа заражавања, али како се "омикрон" много лакше преноси од претходних варијанти вируса корона, то може довести до наглог повећања броја регистрованих случајева у кратком временском року, због чега има и више извештаја о случајевима оболелих који на снимцима имају бела плућа, објашњава овај пулмолог.

Наводи се да више оболелих има и међу здравственим особљем широм земље, нарочито у великим градовима који се приближавају пику заражавања. 

"Глобал тајмс" преноси и да су у граду Ћинхуангдаоу, у провинцији Хубеј, многи доктори и медицинске сестре у локалној болници заражени, позивајући се на речи рођака једног од ковид пацијената. У петак је, према тим наводима, у дежурној смени било само две медицинске сестре, будући да се остало медицинско особље опоравља од инфекције.  

Званичници јужне кинеске провинције Хајнан објавили су недавно да је забележено нагло повећање броја случајева, а очекује се да епидемијски пик у заражавању буде достигнут током празничних дана на самом крају године и око кинеске Нове године.

Очекујући даљи раст броја заражених, оформљена су 22 локална медицинска тима за хитно збрињавање за 15 округа. Сваки тим састоји се од 18 чланова. Такође, 432 клинике у провиницији Хајнан организовале су ковид амбуланте.

image