Свет

Сит гладном не верује: Риши Сунак питао бескућника бави ли се бизнисом

Човек који је у Народну кухињу дошао по бесплатан оброк, премијеру Британије је одговорио да би волео да преживи Божић
Сит гладном не верује: Риши Сунак питао бескућника бави ли се бизнисомwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Да сит гладном не верује, потврдило се још једном, и то када је у јавност испливао снимак на ком британски премијер Риши Сунак бескућника пред камерама пита- да ли се бави бизнисом.

Вероватно најбогатији британски премијер икада, уједно и некадашњи министар финансија, са човеком је разговарао у стилу Марије Антонаете која је на вапаје свог гладног народа одговорила са "ако нема хлеба, дајте им колаче".

Јер, како је Сунак очекивао да ће волонтирајући у Народној кухињи и спремајући оброке за људе без крова над главом, у реду за тањир наћи и бизнисмена- јасно је само њему.

А његово мало је рећи необично питање, иначе је уследило након што га је мушкарац по имену Ден, чекајући бесплатан оброк питао "сређује ли економију".

Сунак је затим, на изненађење свих присутних, човека упитао да ли се бави бизнисом.

"Не, ја сам бескућник", одговорио му је Ден.

Британски премијер је затим са сународником проћаскао о својој прошлости у финансијској индустрији, и као да је прво питање било мало, додатно га упитао и да ли је предузетништво област у коју би "желео да се упусти". 

"Не бих имао ништа против, али бих прво волео да преживим Божић", још једном је човек покушао да Сунака "повеже" са реалношћу, додајући да се нада да ће му добротворна организација наћи привремени смештај да празник не проведе на улици.

Овакво понашање премијера наишло је на жестоке критике јавности, па је тако заменица лидера лабуриста, Ангела Рајнер, овај разговор оценила као "мучан".

"Гледајући ово, забринута сам да премијер мисли да реч бескућник означава оне који само немају гомилу земље у овом тренутку" навела је посланица Лабуристичке партије Стела Кризи.

image