Свет

Марокански шпијун имао кључну улогу у "Катаргејту"

Истрага око наводне куповине утицаја и корумпирања посланика Европског парламента, проширена је и на друге "сумњиве" земље, конкретно на Мароко, чији је агент М118 наводно одиграо кључну улогу у скандалу са европосланицима
Марокански шпијун имао кључну улогу у "Катаргејту"© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Западни медијски извештаји добили су нови обрт у откривању детаља афере која потреса Европски парламент данима уназад, а тиче се наводног корумпирања више посланика парламента у корист Катара.

Истрага око афере коју су новинари прозвали "Катаргејт" проширена је и на друге "сумњиве" земље, конкретно на Мароко, чији је шпијун одиграо кључну улогу у скандалу са европосланицима, пише "Политико".  

Са кодним именом М118, агент мароканске тајне службе идентификован као Мухамед Беларех, сумњичи се за лобирање и наводно подмићивање посланика ЕП последњих година, а у "Катаргејту" га амерички портал, позивајући се на писање западноевропских медија, смешта у само средиште мреже корупције.

Беларех је, према овим наводима, од раније познат европским обавештајним службама, а "под лупом" белгијских инспектора нашао се, после Катара, и Рабат, чијег наводног агента медији на Западу виде као кључног играча.

Белгијски министар правде Винсент ван Квикенборн рекао је прошле недеље да би у аферу могла бити уплетена и "земља која је последњих година била помињана када је реч о страном мешању", мислећи наводно на Мароко. Њихова обавештајна служба, према писању портала, већ је била оптужена за шпијунажу у Белгији, где живи велика мароканска дијаспора.

Према наводима италијанске "Ла републике" и белгијског "Л соара", Беларех је био веза између некадашњег европосланика Пјера Антонија Панцерија и мароканске тајне службе (ДГЕД). Италијански политичар сада је у затвору и суочава се са оптужбама за корупцију у истрази о томе да ли су Мароко и Катар покушавали да купе утицај у Европском парламенту.

"Политико" истиче да је према увиду у мароканске дипломатске депеше, које су објавили хакери 2014. и 2015. године, Панцери описан као "блиски пријатељ Марока" и утицајни савезник, "способан да се супротстави растућем активизму наших непријатеља у Европском парламенту". Истражитељи сада утврђују дубину ових веза, а белгијске власти траже и његову жени и ћерку како би утврдиле да ли су и оне биле умешане у корупцију у којој се помиње примање поклона од мароканског амбасадора у Пољској Аберахима Атмуна.

Панцери и Атмун неколико година су били на челу заједничког ЕУ-Мароко парламентарног одбора. "Л соар" сада пише да је Атмун наводно примао наређења од Белареха, који се у тексту помиње као "веома опасан човек".

Тајанствени лик, више пута је пунио медијске ступце: наводно је овај марокански шпијун био умешан у случај инфилтрације агената специјалне мароканске службе у џамије у Шпанији. Помиње се и као један од главних актера корупцијског скандала у Француској у случају аеродрома "Орли", када је наводно прибавио од француског граничног службеника поверљива документа о Мароканцима који се налазе на листи сумњивих терориста у замену за луксузно путовање у Мароко. Француске власти тада наводно нису ухапсиле Белареха јер су од њега добијали контраобавештајне податке.

image