Русија

Бивши НАТО командант: Дајте Украјинцима оружје, нека ударе по Русији

Филип Бридлав признао је и да се Украјина бори у име целог западног света
Бивши НАТО командант: Дајте Украјинцима оружје, нека ударе по РусијиGetty © Win McNamee/Getty Images

Украјина би требало да удари дубље у руску територију, а Запад, да би јој то омогућио, мора да преиспита своја правила о врстама наоружања које шаље тој земљи, наглашава пензионисани амерички генерал и бивши врховни командант НАТО-а Филип Бридлав.

"Чињеница је да Русија напада Украјину из скоро три правца, а ми ограничавамо њену способност да узврати. Веома је тешко водити рат када непријатељска војска има сигурно скровиште на својој територији", рекао је Бридлав у интервјуу за "Глас Америке" на руском језику.

Кијев је више пута захтевао да Запад пошаље оружје дугог домета, али до сада су се САД и други савезници уздржавали, бојећи се ескалације и избијања директног сукоба између Русије и НАТО-а.

"Украјина води битку у име целог западног света, а наши политичари би требало да морају да учине све што могу како би помогли Украјини да победи", рекао је Бридлав.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, Бридлав је у више наврата тражио подршку за ту земљу, а још у јулу је бивши генерал охрабривао Кијев да удари на Кримски мост, који повезује полуострво са копном Русије.

Мост је тешко оштећен у великој експлозији почетком октобра, а Москва је инцидент описала као "терористички напад", окривљујући за то Кијев и његове западне присталице који су, док су грађани и званичници славили због инцидента, званично негирали да су умешани у напад.

Експлозија на Кримском мосту, као и други напади на руско тло, који се приписују Украјинцима, на крају су и покренули масовну кампању бомбардовања критичне инфраструктуре Украјине.

 

image