Русија

Песков: Не прихватамо ограничења Запада

Нећемо прихватити да се неко игра са тржишним ценама, изјавио је портпарол Кремља
Песков: Не прихватамо ограничења Запада© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија никада неће пристати на увођење горње границе када су у питању цене енергената, јер је то питање принципа, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за "Русија 1". 

"Нећемо дозволити да се било ко меша у тржишне процесе одређивања цена", поручио је Песков и додао да су овакви покушаји "неприхватљиви" без обзира на то што је горња граница постављена поприлично високо и самим тим не утиче посебно на економију Русије.

"Ако данас пристанемо на тако 'великодушну' горњу границу цене, онда ћемо сутра морати да пристанемо на неко ограничење које нимало неће бити у складу са нашим интересима. Дакле, о томе не може бити ни говора. Никада нећемо пристати на такво уништавање процеса одређивања цена на тржишту", рекао је Песков.

Почетком овог месеца, ступио је на снагу нови пакет западних санкција, а Европска унија је престала да увози руску нафту која се транспортује морем.

Земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су и ограничење цене нафте која се превози поморским путем, у складу са којим она не сме бити виша од 60 долара по барелу да би њен транспорт морем био дозвољен. Другим речима, Запад је својим компанијама забранио да пружа услоге превоза, осигурања или да на неки други начин финансијски сарађује са танкерима који превозе руску нафту по цени изнад 60 долара по барелу.

image