Русија

Росатом повећао извоз за 15 одсто ове године

Руска државна компанија за нуклеарну енергију је засад избегла санкције Запада
Росатом повећао извоз за 15 одсто ове године© Росатом

Росатом процењује раст извоза у 2022. години на 15 одсто, при чему је остао стабилан на 200 милијарди долара, изјавио је извршни директор руске државне компаније за нуклеарну енергију Алексеј Лихачев.

"Извоз ће бити већи за око 15 посто, али треба знати да је то далеко од границе", рекао је Лихачeв за лист "Известија".

Према његовим речима, раст потиче од уговора чија је реализација у току, од испорука горива, производа обогаћеног уранијума, услуга конверзије, као и изградње 23 нуклеарне јединице на пројектима у десетак земаља.

Росатом је, од почетка рата у Украјини пре 10 месеци, избегао санкције Запада, мада су Сједињене Америчке Државе раније ове године разматрале њихово увођење, преноси Ројтерс.

"Чак и у таквим условима, наш портфолио иностраних поруџбина за 10 година унапред је стабилан на нивоу од 200 милијарди долара. Ове године ћемо премашити психолошки важну баријеру у испоруци наших производа у иностранство с износом од 10 милијарди долара", рекао је Лихачев.

Росатом је у преговорима са Међународном агенцијом за атомску енергију о безбедној зони око украјинске нуклеарне електране Запорожје, највеће у Европи, коју су руске трупе заузеле у марту.

image