Магазин

Идеје за уређење малих станова: Mоже ли мали стан деловати пространо

Мали простор је удобан, али често можемо да се осећамо ''угушено'' када много времена проводимо у њему, поготово кад покушамо да сместимо што више ствари. Одређени трикови могу визуелно да отворе и прошире мале станове. Ових неколико примера не укључују већ познате беле зидове и светли намештај, већ мало другачије, али ефектне, дизајнерске приступе.
Идеје за уређење малих станова: Mоже ли мали стан деловати пространо© Pexels/Max Vakhtbovych

Живот у граду има много повластица, али увек настане проблем када је у питању тражење великог, светлог и пространог стана. Често су и финансијске могућности те које су ограничавајући фактор. Ипак, постоји неколико начина да креирате илузију већег простора, макар то била гарсоњера или било који објекат мале квадратуре. Битна је игра боје, светлости и облика. 

Акценат на боју - минимализам не мора бити досадан

Када је у питању мали простор, најчешће се препоручује што више светлих боја, али то не значи да морате да се одрекнете колорита. Један део стана може бити посвећен јарким, забавим бојама попут жуте, црвене, магенте, тиркизне... То може бити цела просторија, или само ћошак намењен за разбијање монотоније. Ако се остатак простора декорише или среди у неутралним тоновима, ''обојени'' део стана ће још више доћи до изражаја и добија се визуелни баланс између елегантног и ексцентричног.

Вертикале су важне

Постоји неколико начина да се добије максимум висине. Како би стан деловао високо и пространо, потребно је искористити све вертикалне линије. За почетак, веома је важна позиција завеса - најбоље је да буду постављене што више, чак изнад прозора. На тај начин се добија ефекат високе вертикале која креће од плафона и ствара оптичку илузију. Поред завеса, можете увести панеле и високе декоративне преграде. Такође, уске полице постављене на зидове или столове чине собу пространијом и привлаче поглед на горе.

Тамно и префињено

Ретко се препоручује да мале квадратуре буду урађене у тамним нијансама, како не би смањиле изглед простора. Међутим, постоји неколико начина да примените тамније тонове, а да стан и даље делује пространо. За почетак, висина се увек може истаћи коришћењем вертикала. Лампе, столице, полице, врата и преграде морају бити високе, али и уске. Такође, светлост игра велику улогу. У случају да не допире довољно сунца кроз прозоре, стратешки постављена расвета потпуно мења изглед ентеријера. Такође, различите текстуре на намештају или зидовима уносе занимљив визуелни ефекат, без куповања додатних украса и елемената, који могу ''умањити'' простор.

Галеријски зид за "лични додир"

Без обзира на величину, галеријски зид може да се уклопи у сваки стан или кућу. Може бити постављен у било који део простора, али најефектнији је у заједниким просторијама, попут трпезарије или дневне собе. На овај начин ће привлачити пажњу и учинити просторију шармантном. Остатак стана може остати неутралнији, како не би деловало презагушено, али и да би помогло галеријском зиду да се истакне. Потребно је да зид добро функционише са простором.

Стаклене преграде

Уграђивањем оваквих преграда се ствара физичка граница између две собе, али без наглог ''затварања'' простора зидовима. Искоришћава се цела површина стана, а стакло и оквири могу бити различитог изгледа и боја, што даје интересантни визуелни моменат. Делују модерно и елегантно и освежавају чак и домове који немају довољно светлости и пространости.

image