Свет

Које друштвене мреже ФБИ плаћа? "Твитер" добио 3,5 милиона долара "надокнаде"

Америчке институције отворено цензуришу грађане
Које друштвене мреже ФБИ плаћа? "Твитер" добио 3,5 милиона долара "надокнаде"www.globallookpress.com © Aloisio Mauricio/Keystone Press Agency

Након што се сазнало да је Федерални истражни биро (ФБИ) платио "Твитеру" најмање 3,5 милиона долара, ФБИ је одбио да обелодани које све друштвене мреже плаћа.

Представници ФБИ рекли су "Фокс њузу" да је значајна уплата "Твитеру" заправо "надокнада" за трошкове процесуирања захтева бироа у периоду од две године. ФБИ је, како је пренео "Дејли мејл", тражио од "Твитера" да блокира налоге махом повезане са конзервативцима и "страним утицајима".

Тако је, наводно, "Твитер" у почетку веровао да је прича о лаптопу Хантера Бајдена "руска дезинформација". Међутим, прошле седмице се сазнало да је Џим Бејкер, главни адвокат "Твитера" и бивши генерални саветник ФБИ-а, лично интервенисао и тражио да прича буде забрањена.

Бејкер је рекао Јоелу Роту, шефу обезбеђења "Твитера", да причу о лаптопу треба блокирати - дан након што је био на брифингу код бивших колега из ФБИ.

"Постоје неке чињенице које указују да су материјали можда хаковани. Једноставно нам треба више информација. Претпостављам да ћемо ограничити приступ њиховом чланку у складу са кршењем наше политике хакованих материјала", навео је Бејкер у писму Роту.

Републиканска већина у Представничком дому обећала је да ће истражити начин рада "Твитера" у време председничких избора 2020. године.

ФБИ је навео да је су компензовали и друге платформе друштвених мрежа, али нису желели да пруже додатне информације.

Представници бироа рекли су да ФБИ мора да понуди надокнаду за све разумне трошкове који су повезани са прибављањем информација које су неопходне за правне процесе.

"Иако нисмо у могућности да разговарамо о конкретним исплатама, од владе се тражи да обезбеди надокнаду разумних трошкова директно везаних за тражење, састављање, репродукцију или на други начин пружање информација које одговарају законском процесу. Овај услов је постављен савезним законом и судови су коначни арбитри о разумној надокнади", рекли су званичници ФБИ.

"Влада је платила 'Твитеру'милионе долара да цензурише информације", прокоментарисао је власник "Твитера" Илон Маск нову туру "Твитер фајлова".

У претходној тури, новинар Мет Таиби рекао је да је конттакт "Твитера" са ФБИ био "сталан, као да је у питању подружница."

image