Русија

Украјина уклања споменик Максиму Горком

Статуа легендарном совјетском писцу у Дњепру склоњена је усред кампање дерусификације коју Кијев спроводи од 2015. године
Украјина уклања споменик Максиму Горкомwww.globallookpress.com © Yauhen Yerchak

Украјинске власти уклониле су споменик Максиму Горком, утемељивачу социјалистичког реализма у светској књижевности у источном граду Дњепру у Украјини. Овај поступак део је кампање дерусификације који се спроводи широм земље.

У периоду од 2017. до 2021. статуа Горког је вандализована више пута, а раније овог месеца су градске власти најавиле уклањање осам споменика повезаних са историјом и културом Русије и СССР-а,

Градоначелник Борис Филатов рекао је да ће сви споменици који буду уклоњени бити привремено смештени у просторијама градске службе за контролу животиња.

Статуа Горког је дело вајара рођеног у Дњепру Николаја Красотина и откривена је 1977. Горки се сматра оснивачем совјетске књижевности, био је пионир жанра социјалистичког реализма, чији су стил писања и естетика служили изградњи социјалистичке државе.

Писац је ухапшен због учешћа у руској револуцији 1905. године, након чега је брзо пуштен и отишао да живи у иностранство како би избегао ново хапшење, али је одлучио да се врати након бољшевичке револуције 1917. године, поставши један од најпознатијих писаца Совјетског Савеза.

Чувена су и његова драмска дела "Васа Железнова" и "Летњиковац", као и аутобиографијом под називом "Моје детињство".

Горки је умро 1936. док је радио на роману "Живот Клима Самгина", који се одвија у касној царској Русији и током револуције. Горки је био пријатељ са Владимиром Лењином, а сматра се да је омиљени писац Јосифа Стаљина.

Украјина је 2015. усвојила закон осмишљен да "декомунизује" земљу, којим се позива на уклањање назива улица и споменика везаних за совјетско доба. Док су званичници тврдили да ће тај процес помоћи Кијеву да се одвоји од своје комунистичке прошлости, кампања је такође циљала на знаменитости које су у широј вези са Русијом.

Након што је Москва покренула војну операцију у суседној држави крајем фебруара, званичници широм Украјине почели су све чешће да обарају споменике повезане са временом када је земља била део Руске Империје. Демонтирали су не само статуе и бисте монарха и генерала, већ и споменике писцима и научницима, укључујући песника и писца Александра Пушкина.

У јуну је украјинско министарство културе формирало савет са задатком да координира "питања дерусификације, декомунизације и деколонизације", а министар културе Александар Ткаченко позвао оперске куће да престану да изводе музику коју су написали Петар Чајковски и други руски композитори.

Москва је више пута критиковала украјинске власти због "присилне украјинизације и дерусификације" чији је циљ сузбијање права око четвртине становништва земље.

image