Свет

Иран оптужује Британију за деструктивну улогу у масовним протестима

Протести у Ирану букте од средине септембра
Иран оптужује Британију за деструктивну улогу у масовним протестимаwww.globallookpress.com © Social Media/Keystone Press Agency

Министарство спољних послова Ирана саопштило је данас да су хапшења грађана повезаних са Уједињеним Краљевством показатељ "деструктивне улоге" Британије у недавним протестима у Исламској Републици.

Иран је оптужио западне земље, Израел и Саудијску Арабију да подстичу масовне протесте који су уследили након смрти Махсе Амини у притвору сада расформиране "полиције за морал".

На питање новинара да прокоментарише хапшење седам особа повезаних са Британијом, портпарол министарства спољних послова Насер Канани рекао је да су "неке земље, посебно ова коју сте споменули, имале неконструктивну улогу у вези са недавним дешавањима у Ирану. Њихова улога је била потпуно деструктивна и подстакла је нереде."

Иранска Револуционарна гарда саопштила је у недељу да је седам особа, укључујући и неке са двојним држављанством, ухапшено због протеста који потресају земљу више од три месеца, пренео је Ројтерс.

Британско министарство спољних послова саопштило је да тражи додатне информације од иранских власти о извештајима да су ухапшени британско-ирански држављани.

Док групе за људска права кажу да је око 18.500 људи ухапшено током протеста, владини званичници тврде да је већина пуштена. Шеф правосуђа у Техерану рекао је у понедељак да је 83 одсто притворених у престоници ослобођено, пренела је званична новинска агенција ИРНА.

Поред хапшења, власти су наметнуле забрану путовања десетинама уметника, адвоката, новинара и познатих личности због подржавања протеста.

Група за људска права ХРАНА саопштила је да је до 25. децембра убијено 507 демонстраната, укључујући 69 малолетника. Такође се наводи да је убијено 66 припадника снага безбедности. Верује се да је ухапшено чак 18.516 демонстраната.

Протести, које западни медији описују као најозбиљнији изазов режиму од Исламске револуције 1979. године реакција су на смрт Амини коју је привела "полиција за морал" јер није прописно носила хиџаб, али и на генерално тешке економске и друштвене услове у земљи. Протести су се брзо проширили на друге земље.

image