Србија и Балкан

Српски отпор терору Приштине: Две нове барикаде на северу КиМ

Мирна ноћ на барикадама, с великом пажњом прате се вести из Рашке, Беoграда, Приштине
Српски отпор терору Приштине: Две нове барикаде на северу КиМ© Зоран Шапоњић

Рано јутрос у Северној Митровици постављена је нова барикада коју чине три-четири тешка камиона натоварена песком. Овом барикадом препречен је пут који од источног моста преко Ибра, односно од раскрснице у Бошњачкој махали, води према центру Северне Митровице и даље према Звечану. 

Код барикаде нема окупљених људи, мирно је, а око 7.40 близу барикаде примећено је једно патролно возило Еулекса а које је дошло из правца Бошњачке махале. Потом је прошла још једна патрола и полицијаци су фотографисали камионе. Барикада је постављена на истом месту где је и 2011. стајала више од годину дана.

Друга барикада налази се на новом мосту на путу који из центра Северне Митровице води према магистрали која од Косовске Митровице води према Лепосавићу. Барикада се налази на око километар од прве барикаде која је постављена рано јутрос.

Иначе, ноћ на барикадама на северу Косова и Метохије, 17. заредом од како Срби на овај начин протестују, протекла је мирно, и за разлику од ноћи између недеље и понедељка, када је у Зубином Потоку дошло до пуцњаве која је трајала десетак минута, ноћас није било инцидената.

На барикади у Рудару протекле ноћи било је више људи но иначе, и овде су читаве ноћи с великом пажњом праћене вести из Приштине, Београда, Рашке. 

И у северном делу Косовске Митровице било је мирно, ноћ је и овде прошла у напетом ишчекивању, неизвесности, бојасни да до јутра не почне акција насилног уклањања барикада. Градом су читаве ноћи, учесталије но раније, патролирали у џиповима и припадници КФОР-а, Еулекса, али и других посматрачких тимова. 

Људе на северу у понедељак по подне нарочито је погодила вест о забрани уласка патријарху српском Порфирију на Косово и Метохију.

"Боли нас та одлука, сазнање да наш патријарх неће моћи да проведе предстојеће празнике с нама овде на Косову и Метохији. Као мелем на рану јуче по подне дошле су нам ипак речи нашег патријарха да је Косово његова кућа, да је он овде у својој кући, те речи нас охрабрују, потврђују нам да нисмо и да никад нећемо бити заборављени", говорили су људи синоћ на барикади у Рудару. 

Кризни штаб народа севера Косова и Метохије, "после серије дезинформација које пласира Приштина", синоћ је саопштио да "Срби не нападају ни КФОР ни Еулекс, и да у тим међународним мисијама Срби виде заштиту од Куртијевог режима и његове репресије". 

image