Србија и Балкан

Приштина не одустаје: Лажна држава даје 300.000 евра за обнову куће нацистичког сарадника

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде раније је критиковао потез привремених приштинских институција и апеловао да се не искривљује истина о холокаусту
Приштина не одустаје: Лажна држава даје 300.000 евра за обнову куће нацистичког сарадникаGetty © Getty images/Sean Gallup/Staff

За пројекат обнове куће нацистичког сарадника Џафера Девe, који је почетком године изазвао бурне реакције, влада у Приштини је за 2023. издвојила 300.000 евра.

Мисије УНДП-а и ЕУ су раније ове године обуставиле рестаурацију куће када је, како су саопштили, утврђена нацистичка биографија Џафера Деве.

Приштина намерава да инвестира у зграду која се налази у Митровици, што је потврдио и министар културе Хајрула Чеку, преноси РТС.

У фебруару ове године, када је све било спремно за почетак конзервације и рестаурације, реаговали су косовски Срби али и бројне организације. Један од оних који су упутили критике био је и немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде, који је апеловао "да се не искривљује истина о холокаусту".

Џафер Дева био је градоначелник Косовске Митровице и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупације.

Дева је 1943. добио инструкције Немачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Немачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани. 

Дева је такође познат и по активној улози у регрутовању бораца у озлоглашену СС дивизују "Скендербег".

image