Свет

Аустрија се припрема за енергетску катастрофу

Трећина становништва не би била у могућности да се брине о себи након четвртог дана искључења струје
Аустрија се припрема за енергетску катастрофу© Танјуг/AP Photo/Michael Gruber

Цела Европска унија страхује од последица енергетске кризе, а аустријска влада се интензивно припрема за могућа искључења струје.

Министарка одбране Клаудија Танер изјавила је да су ризици од "замрачења" у блиској будућности у деловима ЕУ веома велики" и да Европа не би требало да се претвара да је овакав сценарио само теорија, већ да се за њега и припреми.

Нагласила је да су власти још 2020. године почеле систематски да припремају грађане за потенцијална искључења струје, док је та тема данас у мислима већине људи.

"Није питање да ли ће бити искључења струје, већ када ће се то десити. Ризик од распрострањених нестанака струје поново се значајно повећао као резултат сукоба у Украјини. За Владимира Путина су хакерски напади на западно снабдевање електричном енергијом средство хибридног ратовања", рекла је Танер за "Велт".

Аустријска министарка је открила да грађани добијају брошуре у којима је објашњено како да се понашају у случају нестанка струје, на пример складиштењем одређених намирница. Упозорила је да трећина становништва не би била у могућности да се брине о себи након четвртог дана искључења.

Аустријанци савете могу прочитати на билбордима и другим јавним местима, а недавно је одржан и информативно-забавни догађај на коме су симулирана искључења струје.

Ова држава, такође, спроводи тестове помоћу којих се продавнице и други објекти припремају за случај катастрофе. Реч је о специфичним процесима јер радње, у случају веће кризе, не би могле да раде као у нормалним условима. Разматра се којим данима би продавнице биле отворене и у ком облику би се храна продавала.

Полиција, ватрогасне бригаде, организације цивилне заштите и војници такође редовно изводе заједничке вежбе.

На питање "Велта" да ли се "плаши да би Владимир Путин могао да испали ракету на, на пример, град Мондзе у покрајини Горња Аустрија", каже да стручњаци тврде да је такав случај готово немогућ.

"Међутим, уложићемо 16,6 милијарди евра како бисмо побољшали одбрану дроновима и ракетама. Тренутно испитујемо у којој мери можемо да учествујемо у успостављању европског система противваздушне одбране ("Европски небески штит") заједно са 14 других земаља. Ово су важни кораци", оценила је аустријска министарка одбране.

image