Русија

Руски хакери раскринкали украјинске сајбер плаћенике

Чланови групе "Зли руски хакери" поделили су списак са подацима украјинских сајбер-активиста, стручњака за маркетинг и за друштвене мреже који су ширили лажи и радили против Русије
Руски хакери раскринкали украјинске сајбер плаћеникеwww.globallookpress.com © Silas Stein

Хакерска група "РаХДит" познатија као "Зли руски хакери" објавила је на порталу "НемеЗида" податке о више од хиљаду украјинских хакера, интернет активиста и стручњака за друштвене мреже који су ангажовани при руској мрежи "Рунет".

"Припремили смо предновогодишње спискове који откривају сајбер-фашисте и њихове вође, припаднике безбедносних снага и војске Украјине. Почећемо са објављивањем имена више од хиљаду активиста "ИТ армије Украјине" и хуманитарног фонда 'Сејв Јукраин'. Први су хакер активисти, млади људи којима су 'дали приступ дугменцету' на који они само кликћу верујући да су прави хакери. Други су специјалисти за маркетинг, таргетолози и стручњаци за друштвене мреже који стварају раздор на нашим друштвеним мрежама и шире лажи", наводи група на свом Телеграм каналу.

Како су навели, "ИТ армија Украјине" броји 759, а "Сејв УА" 406 особа чији се подаци сада налазе на сајту "НемеЗида" јер су ширили лажи и пропаганду на руском интернету.

Приложивши податке украјинских сајбер активиста, чланови руске хакерске групе су позвали све да упамте ова лица и њихова имена како би заувек били на свим црним листама и никада више не би могли да раде у Русији.

"РаХДит" је у новембру на поменутом порталу објавио спискове кадета и професора Академије Службе безбедности Украјине, захваљујући чему су на Мрежи били доступни подаци о више од 400 људи који ће ступити у редове украјинских специјалних служби и њихових инструктора.

Подаци су садржали адресе, бројеве телефона, појединачне бројеве из државног регистра физичких лица, имејл адресе и линкове ка друштвеним мрежама, дигиталне кодове у инстант четовима као и бројеве аутомобила.

Крајем септембра "Зли руски хакери" су јавно објавили информације о 1.500 активних службеника Спољне обавештајне службе Украјине који су у то време радили тајно у више од 20 земаља.

А у јулу је "РаХДит" хаковао сервере Националног универзитета одбране Украјине, преузео њихове приручнике за обуку, а уместо њих оставио документа о зверствима кијевског режима у Донбасу.

На самом почетку специјалне операције "РаХДит" је истовремено хаковао свих 755 сајтова украјинске владе. Хакери су податке о акцијама украјинске армије, који су дошли у њихове руке, предали руској војци, наводи један од чланова групе за "РИА Новости" под условом анонимности.

image