Русија

"Калашњиков" повећава производњу тактичких дронова, снајперских пушака

Водећи руски произвођач оружја "Калашњиков група" саопштио је да ће повећати производњу у 2023. години
"Калашњиков" повећава производњу тактичких дронова, снајперских пушакаwww.globallookpress.com © Michael Klimentyev

Руководилац фабрике Алан Лупников рекао је да је 2022. била тешка, изазовна али и успешна година, а да 2023. компанија намерава да развије нову линију тактичких дронова и прошири своју производњу снајперских пушака "Чукавин".

"Све што није лансирано са аеродрома је наша ниша", рекао је Лушњиков ТВ каналу "Русија 24". "То укључује све, од малих дронова – и извиђачких и борбених – до муниције."

Он је истакао да су модерне беспилотне летелице (УАВ) биле кључне за развој војног потенцијала руске војске. Лушњиков је додао да ће понуда беспилотних летелица које се већ производе у "Калашњикову" бити додатно повећана.

"Такође, 'Чукавин' пушка је тестирана, критике су позитивне, следеће године ћемо проширити испоруке", рекао је он.

Снајперска пушка "Чукавин" замена је за старији снајпер "Драгунов" и може да погоди циљ на удаљености до једног километра, с тим што су њени параметри прецизности знатно бољи од свих претходних верзија. 

Лушников је подсетио да концерн сада производи извиђачке и јуришне хеликоптере, као и ударну муницију.

"Сви ови производи су се одлично показали у овој години. Наравно да ћемо повећати производњу и развијати нове", додао је он.

Раније је објављено да "Калашњиков" снабдева трупе у зони специјалне војне операције најсавременијим оружјем и муницијом.

image