Свет

Сиријски министар спољних послова: Русија има важну улогу у супротстављању хегемонији Запада

Шефови дипломатије САР и Руске Федерације разговарали о заједничким интересима и циљевима две државе
Сиријски министар спољних послова: Русија има важну улогу у супротстављању хегемонији Западаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Министри спољних послова Сирије и Русије разговарали су о билатералним односима две земље и начинима њиховог јачања и развоја, као и изазовима пред којима се, због потеза западних земаља, налази светска политика. 

Поред питања хуманитарне помоћи и Резолуције 2642 Савета безбедности УН, Фејсал Мекдади и Сергеј Лавров су, током телефонског разговора, размотрили и низ дешавања од заједничког интереса у међународној и регионалној арени, преноси Сиријско-aрапска информациона агенција.

Мекдади је говорио о економским потешкоћама са којима се Сирија суочава због једностраних санкција које јој је наметнуо Запад, као и због окупације сиријских земаља од стране Сједињених Америчких Држава и пљачке њених ресурса попут нафте и пшенице.

Сиријски шеф дипломатије је истакао да та земља осуђује кампању коју Запад води против Русије, као и покушај западних земаља да подрију руску националну безбедност.

Мекдади је оценио да Москва има важну улогу на међународној арени у супротстављању хегемонији Запада, додајући да САД и њени савезници продужавају сукоб у Украјини због својих себичних интереса. 

Лавров је, са друге стране, потврдио став Русије која подржава суверенитет, независност и територијални интегритет Сиријске Арапске Републике.

"Руска Федерација подржава Сирију у напорима да врати избеглице", додао је руски шеф дипломатије и истакао значај напора уложених у припрему састанака Мешовитог руско-сиријског комитета на којима ће се разговарати о заједничким економским питањима и развоју билатералних односа.

Он се захвалио сиријским властима на подршци коју су пружиле народу Донбаса, а министри су разменили божићне и новогодишње честитке, пожелевши народима обе земље мир и просперитет.

image