Свет

Саудијска Арабија одбацује захтеве САД уочи договореног смањења производње ОПЕК+

Бајден изјавио да ће бити последица због оног оно што су Саудијци урадили с Русијом
Саудијска Арабија одбацује  захтеве САД уочи договореног смањења производње ОПЕК+© Фото: Танјуг / АП

Уочи значајног смањења производње нафте од стране ОПЕК-а и његових савезника, амерички званичници позвали су Саудијску Арабију и друге велике произвођаче из Персијског залива да одложе своју одлуку за месец дана, али је овај позив одбијен.

Према изворима који су желели да остану анонимни, пише "Вол стрит џурнал", Американци су добили јасан одговор: одлучно не.

Амерички званичници упозорили су саудијске лидере да ће овакву одлуку сматрати јасним избором Ријада да се стави за страну Русије у сукобу у Украјини и да би тај потез ослабио већ ионако опадајућу подршку Краљевству у Вашингтону.

Политички гамбит Бајденове администрације

Саудијски званичници тврде да је у питању "политички гамбит Бајденове администрације како би избегла лоше вести уочи америчких међуизбора од којих зависи контрола Конгреса". Високе цене гаса и инфлација данас су централни проблеми у предизборној кампањи.

Уместо тога, како саопштавају анонимни извори, Краљевство је са својим савезницима из ОПЕК+ одлучило да одобри смањење производње за два милиона барела дневно.

Портпаролка Савета за националну безбедност Адријен Вотсон одбацила је тврдње Саудијске Арабије да су напори Бајденове администрације мотивисани политичким изборним калкулацијама. Амерички званичници довели су у питање саудијску анализу да ће цена нафте пасти и позвали су их да сачекају да виде како ће реаговати тржиште.

„Категорично је погрешно повезивати ово са изборима у САД“, изјавила је Вотсонова. „Ради се о утицају ове кратковиде одлуке на глобалну економију".

Економско оружје против Запада у рукама Путина


Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је у уторак да председник Бајден верује да би САД требало да преиспитају односе са Саудијском Арабијом у светлу одлуке ОПЕК+, „и да погледају да ли је тај однос такав какав треба да буде као и да ли служи нашим националним безбедносним интересима“, додајући да је председник спреман да разговара о билатералним односима са члановима Конгреса.

Принц Фејсал бин Фархан, саудијски министар иностраних послова, рекао је у уторак да је одлука ОПЕК+ чисто економска и да нема политичке димензије. ОПЕК+ настоји да стабилизује енергетска тржишта и унапреди интересе произвођача и потрошача, рекао је он у интервјуу за телевизију "Ал Арабија". Принц Фејсал је додао да су односи са САД дуготрајни и стратешки, и да је војна сарадња ове две земље допринела миру и стабилности у региону.

Амерички званичници саопштили су да одлука ОПЕК+ прети глобалном расту и да представља економско оружје против Запада у рукама председника Русије Владимира Путина.

Ова одлука ће повећати цене америчког бензина уочи међуизбора 8. новембра. Једномесечно одлагање које је затражио Вашингтон значило би смањење производње у данима пре избора, што је прекасно да би имало неки утицај на гласање.

Повлачење САД из регионалних иницијатива


После одлуке ОПЕК+, Бела кућа је обећала да ће се борити против контроле ОПЕК-а над енергетским тржиштем. Посланици из целог политичког спектра позвали су САД да обуставе продају оружја Саудијској Арабији. Амерички званичници су почели да траже начине да казне Ријад.

Бајденова администрација сада разматра да ли ће се повући из учешћа на главном инвестиционом форуму Иницијативе за будуће инвестиције у Саудијској Арабији, која ће се одржати касније овог месеца. САД су се повукле са састанка радне групе о регионалној одбрани следеће недеље у Савету за сарадњу у Заливу, са седиштем у Саудијској Арабији.

Посета Бајдена Саудијској Арабији у јулу имала је за циљ да поправи односе пошто је нови председник ступио на дужност, уз обећање да ће краљевство третирати као парију у погледу људских права, посебно после убиства саудијског новинара Џамала Кашогија 2018.

Одлучност да се креира спољна политика независна од САД

Према саудијској влади, посета Бајдена у јулу није променила одлучност принца Мохамеда да креира спољну политику независну од утицаја САД, после скоро 80 ​​година оног што се назива америчко-саудијским партнерством. Принц Мухамед бин Салман покушао је да увећа економску снагу Саудијске Арабије. Са високим ценама енергије, ММФ процењује да ће економски раст Краљевства ове године износити око 10 одсто, што га чини једним од најбољих на глобалном нивоу.

Принц Мухамед је рекао саветницима да није вољан да жртвује много за Бајденову администрацију, изјавили су људи унутар саудијске владе, имајући у виду пре свега њено критичко виђење саудијског рата у Јемену и покушај да закључе нуклеарни споразум са Ираном којем се Ријад противи.

Директан напад на произвођаче нафте

Принц Абдулазиз је навео да је западни план за ограничење цена нафте представља директни напад на произвођаче сирове нафте, тврде делегати ОПЕК+. „Ми смо против њих“, рекао је најмање двојици заливских министара у телефонском разговору.

У кампањи лобирања званичници Беле куће одржали више разговора са принцом Мухамедом, а америчка министарка финансија Џенет Јелен разговарала је са саудијским министром финансија.

Уједињени Арапски Емирати, још један значајан произвођач ОПЕК-а, успротивили су се смањењу производње и приватно су се заложили за једномесечно одлагање, у складу са захтевима САД. Кувајт, Ирак и Бахреин су одустали од предложеног смањења, тврдећи да би то могло да изазове рецесију која би смањила потражњу за нафтом, али су на крају ипак сагласили с одлуком ОПЕК-а, тврде амерички и регионални званичници.

Уравнотежен, промишљен  и плански рад земаља ОПЕК+

Русија је лобирала код Саудијаца да уведу смањење производње, изјавили су делегати ОПЕК+. Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је одлуку ОПЕК+ „уравнотеженим, промишљеним и планским радом ових земаља“.

Бела кућа је саопштила да одлука ОПЕК+ показује да је група сада јасно повезана са Русијом. Амерички посланици најавили су планове за поновно увођење закона којим би се одмах обуставила продаја оружја Саудијској Арабији. Све наде Саудијаца да ће обезбедити прецизно навођене ракете из САД сада су готово поништене, рекли су амерички званичници.

Неки амерички законодавци желе и да повуку америчке трупе из Саудијске Арабије, а лидери Сената обе странке подржавају нацрт закона који би омогућио Министарству правде да тужи Саудијску Арабију и друге земаља ОПЕК-а због нелегалног намештања цена.

Председник Бајден је у уторак рекао да би САД требало да преиспитају свој однос са Саудијском Арабијом. У интервјуу за Си-Ен-Ен, Бајден је бранио своју посету земљи до које је дошло у јулу, тврдећи да није ишао да разговара о нафти већ о Блиском истоку. Бајден је рекао и да ће бити „последица због оног оно што су урадили с Русијом“.

САД ће преиспитати свој однос са Арабијом

Саудијски званичници саопштили су да је смањење производње ОПЕК+ неопходно да би се заштитила њихова економија.

До почетка октобра, цене нафте су пале за преко 30 одсто у односу на врхунац у јуну и претиле су да падну испод 80 долара по барелу. Саудијској Арабији ће вероватно бити потребно 76-78 долара по барелу да уравнотежи свој буџет следеће године, тврде економисти на основу прелиминарних прогноза.

Брент сирове нафта се у уторак трговала по цени од 94,01 долара, што је пораст од 13 одсто од најниже вредности од 82,86 долара 26. септембра.

Саудијски званичници рекли су својим америчким колегама да верују да би тржиште нафте могло да пропадне ако не предузму акције и да падне чак на 50 долара по барелу – потез за који су се плашили да би угрозио економски план Краљевства "Визија 2030" за диверсификацију економије.

Да би приволели Саудијце да одложе своју одлуку, амерички званичници су обећали да ће купити саудијску нафту како би попунили стратешке залихе Вашингтона, тврде амерички званичници. Саудијци су одбили и ову понуду.

image