Русија

Неколико хиљада особа укључено у сајбер нападе на Русију

Напади се изводе не само из Украјине, већ и других делова света, поручују руски хакери
Неколико хиљада особа укључено у сајбер нападе на Русијуwww.globallookpress.com © Volha Shukaila

Не хиљаду, већ више од неколико хиљада украјинских хакера "добровољаца" и других ИТ стручњака укључени су у хаковање руског сегмента интернета познатог као "Рунет", прецизирали су из руске хакерске групе РаХДит за "РИА Новости".

Ова групација познатија још као "Зли руски хакери" објавила је имена хиљада припадника украјинског покрета "Ај-ти Арми ов Јукреин" (IT Army of Ukraine) и маркетиншких стручњака на друштвеним мрежама "Сејв Ју-Еј" (Save UA), који се, како оцењују из "РаХДит"-а, баве "лошим" стварима и шире лажи о Русији на интернету. 

"Постоји више од хиљаду оних чији нам је идентитет познат, за које можемо да кажемо да имамо њихово име, патроним, презиме, фотографију и профиле на друштвеним мрежама. А заправо, таквих људи има још више – не хиљаду или две, већ знатно више. Они раде не само са територије Украјине већ и из осталих делова света", навели су они.

Ипак, "РаХДит" је данас на свом сајту и Телеграм каналу објавио имена седамдесеторице професионалних хакера украјинског Министарства одбране, Националне гарде и институција које се баве информационом безбедношћу.

Ипак, "Зли руски хакери" додају да су ово тек први објављени списак људи који сарађују са украјинским тајним службама. Очекује се да ће таквих објава бити још више, као и да ће имена главних лица који стоје иза ових напада бити обелодањена у скорије време.

"Зли руски хакери" крајем септембра су јавно објавили информације о 1.500 активних службеника Спољне обавештајне службе Украјине који су у то време радили тајно у више од 20 земаља.

У јулу, ова организација хаковала је сервере Националног универзитета одбране Украјине, преузевши њихове приручнике за обуку, и оставивши уместо њих документа о зверствима које је кијевски режим починио на територији Донбаса.

На самом почетку специјалне операције "РаХДит" је истовремено хаковао свих 755 сајтова украјинске владе. Хакери су податке о акцијама украјинске армије, који су дошли у њихове руке, предали руској војци, наводи један од чланова групе за "РИА Новости" под условом анонимности.

Друга хакерска група "ХaкНет тим" крајем новембра саопштила је да је завршила вишемесечно хаковање Министарства финансија Украјине, додајући да су напади извођени и на друге званичне структуре Украјине. Тада су поручили да контролишу укупно три овакве организације, те да су друге две можда још интересантније од Министарства финансија.

image