Свет

Слабо Американац иде у војску: Пентагон сада регрутује и људе са менталним поремећајем

Пентагон спушта стандарде у покушају да достигне циљеве регрутације. Проблем није само незаинтересованост за војну каријеру, него и чињеница да само 23 одсто младих Американаца испуњава стандарде
Слабо Американац иде у војску: Пентагон сада регрутује и људе са менталним поремећајемwww.globallookpress.com © Cpl. Elliott Flood-Johnson/Keystone Press Agency

Министарство одбране САД променило је своја правила и дозволило, први пут, да се 700 регрута са поремећајем пажње (АДХД) прими у војску, преноси "Волстрит џорнал".

Војска САД која већ неко време има проблема са људством, у јуну је саопштила да ће они који пате од 38 различитих здравствених стања моћи да се пријаве, под условом да не показују симпроме и да им нису били потребни лекови три, пет или седам година пре регрутовања, зависно од тежине болести.

Ова стања – која укључују урођене срчане мане и туберкулозу – су раније значила аутоматску дисквалификацију. Међу значајнијим променама правила је и регрутовање особа са поремећајем пажње, под условом да не показују симптоме и да им нису били потребни лекови три године пре пријављивања у војску.

Секретар војске Кристин Вормут рекла је за "Волстрит џорнал" да ће огранак проценити ефикасност програма након годину дана службе регрута.

"Желимо да будемо опрезни", рекла је она мислећи на регрутовање особа са менталним здравственим проблемима. "Мислим да морамо стално да освежавамо свој приступ и гледамо на услове у овом друштву."

Америчка војска тренутно запошљава све неспособније становништво, са само 23 одсто младих Американаца који испуњавају кондиционе, здравствене и друге стандарде потребне за придруживање војсци, а мање од 10 одсто је заинтересовано да се пријави.

Војска такође мора да регрутује из популације која све више узима лекове за проблеме понашања, менталног здравља и развојне изазове. Званичници јавног здравља забринути су да су се проблеми менталног здравља повећали међу младима током пандемије.

Овај пад у физичкој спреми регрута, погоршан обавезном вакцинацијом против ковида и примамљивијим понудама за посао из приватног сектора, довео је до тога да је ова година, када је реч о регрутима, најгора од 1973. 

На крају фискалне 2022. године, војска је имала 15.000 војника мање од потребних 60.000, што је мањак од 25 одсто, а смањили су циљ за 15.000 новајлија и за наредну годину, што указује да је Пентагон свестан дугорочности овог проблема.

Морнарица и маринци такође муку муче да испуне циљеве за регрутовање. Маринци су обично испуњавали половину циља на почетку сваке фискалне године, али су обезбедили само око 30 одсто за 2023. почетком октобра. У међувремену, морнарица, која обично отвара фискалну годину са око 25 одсто регрутованих, пријавила је свега 10 одсто од циља у октобру, рекли су званичници Асошиејтед пресу.

Претходни покушаји Пентагона да снизи стандарде оштро су критиковани. За време ратова у Ираку и Авганистану онима који су напустили средњу школу и осуђеницима за дрогу дато је право да се пријаве, што је довело до пораста менталних проблема и самоубистава у редовима.

Деценијама раније, министар одбране Роберт Мекнамара регрутовао је чак 320.000 неспособних војника са ниским коефицијентом интелигенције како би попунио редове у јеку Вијетнамског рата. Медији су га разапели а његове регруте називали "Мекнамариним моронима".

image