Магазин

Научници тврде: Псовање је добро за здравље

Коришћење псовки има широк спектар позитивних ефаката на осећај среће, уклања бол и помаже да се особа боље носи са ситуацијама које су емотивно изазовне. Истраживања показују да псовање током физичког бола, помаже да се боље поднесе.
Научници тврде: Псовање је добро за здравље© freepik/upklyak

У протекле 2 године, многи од нас су имали много разлога да изговоре неку сочну псовку. Живот током пандемије дао је људима озбиљну прилику да изразе своју фрустрацију, поводом сталних рестрикција кретања и контаката, или страха од обољевања од вируса о коме се мало знало.

"Псовање може бити ослобађајуће када смо пуни фрустрација. Рећи реч на ј... или неку сличну може имати смирујући ефекат истог тренутка и помоћи да се преброде тешке емоције које доживљавамо", каже доктор Рафаело Антонино, а преноси "Хелтхлинеком".

Експерти кажу да псовке могу да помогну да се изгради емотивна отпорност, како би се људи боље носили са ситуацијама у којима имају осећај губитка контроле. Псовање је добар начин да се процесуира сав хаос у свету у тренутку када много ствари није под нашом контролом, али под условом да се користи на одговарајући начин и одговорно и наравно - спорадично. 

Коришћење простаклука је често контроверзно, јер језик, социјалне норме и осетљива људска психа, тражи прихватљив начин комуникације у комплексној социјалној мрежи коју је изградило човечанство. У тој социјалној мрежи створен је језик са пуно речи на Ј и П..., па рецимо и по неколико за свако слово азбуке, јер креативности и богатство српског језика не мањка богатством овим речима. Српске псовке је тешко и скоро никако превести на други језик а да не изгубе "оштрину". На телевизијским каналима у Србији, уколико неко опсује у програму пре поноћи, преко речи се мора пустити звука како се не би чула, такозвано "биповање" псовки. 

Људи обично псују када су под великим стресом, када се суочавају са изазовима или је на било који начин хиперстимулисан њихов симпатички нервни систем. Када људи псују,у мањој или већој мери осећају да се ослобађају психолошког и физичког стреса, кажу стручњаци. Они сматрају да је псовка фантастичан дар - без таблета, без контраиндикација, а и без плаћања партиципације и чекања у реду, дакле потпуно бесплатно, природно, спремно за употребу, а све у циљу макар малог смањења стреса.

Ударили сте малим прстом ноге о ивицу намештаја и опсовали. Мало је лакше, зар не? И да истина је, псовке могу помоћи да се смањи бол, али не ако већ постоји навика свакодневног псовања. Истраживачи са Кила Универзитета су открили да људи дуже могу да држе руке у леденој води, ако им се дозволи псовање. Али, тај ефекат нису имали они који свакодневно много псују - по 60 псовки на дан. Умерено коришћено, псовање може бити ефикасан и лако доступан краткорочни лек против болова ако се, на пример, налазите у ситуацији у којој немате приступ медицинској нези или лековима против болова. Међутим, ако сте навикли да псујете све време, ово истраживање сугерише да неће бити исти ефекат.

Људи су отпорни на невоље делимично зато што су се временом развили начини да се изборе, без обзира на то да ли ће такви одговори заиста бити од помоћи у промени околности у којој се особа налази. У ситуацијама када се заиста ништа не може учинити да се "реши" проблем - порука од шефа или информација о пријатељу који је оболео од Ковида 19, нешто што није под контролом, лакше ће се уз по неку псовку у првом тренутку ослободити емоција. Неће се побољшати ситуација, али ће помоћи да особа добије преко потребни вентил када нема други излаз из ње.

Важно је истаћи да иако псовање не решава проблем, оно практично помаже да се особа смири, одржи емоционални баланс и на крато регулише своје емоције.

Већина људи псује, хтели то да признају или не, можда само не псују пред другим људима. Када су људи приморани да разговарају другачије у интеракцији са људима него када разговарају сами са собом или блиским пријатељима, они развијају два супротстављена "идентитета". Допуштајући себи слободу да псују у разговору са другим људима, омогућава људима слободу да живе нешто аутентичније и поштеније. То је знак особи да се може опустити, бити и говорити слободно без страха. Склони смо да "пазимо на свој језик" са људима са којима не можемо у потпуности да будемо своји, а заједничко псовање омогућава да људи знају да су међу пријатељима, спремнији да изграде искрен и аутентичан однос.

Али, није исто псовати са неким и псовати некога! Када особа псује јер се нашла у болу или невољи, то је ослобађајуће, али када псује другога покреће само још више беса, агресије и ствара себи нову невољу. Псовање није само испољавање љутње, већ и креативност, а чак на хиљаде начина постоји да псовка може бити искоришћена у хумору, генијално и креатвино како би олакшала комуникацију. Псовање пружа и низ других добробити, креативно изражавање, развој односа или просто другачији начини показивања да је особа релаксирана у нечијем друштву.

image