Свет

Отворена сезона лова на Русе: Адвокатска канцеларија из Украјине покренула кампању "пријави рашисту"

Адвокати из Лавова обећавају да ће "правним путем" решити проблем "рашиста"
Отворена сезона лова на Русе: Адвокатска канцеларија из Украјине покренула кампању "пријави рашисту"www.globallookpress.com © Andrea Ronchini/Keystone Press Agency

Украјинска адвокатска канцеларија "Т и М" покренула је застрашујућу нову услугу која омогућава становницима западноевропских земаља да "очисте Европу од рашиста", што се погрдна кованица коју користе званичници у Кијеву од речи "Рус" и "фашиста".

Под слоганом "пријави рашисту", канцеларија је преко свог портала позвала кориснике који су "уморни од потенцијалних освајача који живе у вашој близини" да им се "јаве и покушаћемо да решимо ово питање правним путем".

"Ми смо тим адвоката који је одлучио да користи легалне методе за чишћење Европе од потенцијалних освајача", објашњава се на сајту. "Нико неће знати ко је пријавио рашисту. Потпуно је бесплатно. Не плаћате ништа, али добијате бонус на карму. Ви дајете лични допринос мирној будућности."

Пријава "могућег агресора" је наводно "лака". Забринути грађани могу да употребе формулар како би анонимно пријавили имена и налоге на друштвеним мрежама Руса који живе у било којој европској земљи и који могу бити "потенцијално опасни" и "носиоци пропаганде и насиља".

Заузврат, "Т и М" са седиштем у Лавову "чини све да обезбеди да релевантни европски органи провере легалност боравка такве особе у Европи" и "шаље одговарајућу изјаву државним органима земље у којој борави потенцијално опасни рашиста." Крајњи циљ је, да дотични Рус буде ухапшен и депортован, а можда и нешто горе.

Одрицање од одговорности на дну странице наводи да услуга "не служи за подстицање етничког, расног, верског или другог непријатељства" већ само да своје наведене мете приведе "правди", иако све наведено делује управо супротно.

Канцеларија "Т и М" послује у Лавову од 2014. године, специјализована је за спортско право, саобраћајне незгоде, ајти трансфере и корпоративне односе. "Пријави рашисту" је подстраница главног сајта канцеларије.

За сада није познато да ли су неки "рашисти" пријављени властима као резултат ове кампање и, ако јесу, где се налазе и шта им се догодило.

Иако делује да је "Т и М" покренуо ову кампању на сопствену иницијативу, "пријави рашисту" је нешто што украјинска влада одобрава. Још од 24. фебруара, званичници у Кијеву захтевају од европских земаља да уведу ембарго на све што је руско, од паса и мачака, преко уметности и културе, до спортиста, хране или пића.

Треба подсетити и да је у децембру 2014. године, украјински политичар и активиста Георгиј Тука покренуо је веб страницу мржње "Миротворац" која константно ажурира листе особа за које аутори сајта сматрају да су "непријатељи Украјине". На листи су се тако нашли и мађарски званичници, новинари, политичари, музичар Роџер Вотерс али и државник Хенри Кисинџер који је упозоравао да би акције Кијева могле да изазову одговор Москве.

Упркос томе што Европска унија, Г7, Уједињене нације и више група за људска права позивају да се "Миротворац" затвори, сајт и даље ради а недавно су се појавили докази да је блиско повезан са моћном обавештајном агенцијом Кијева, Службом безбедности Украјине (СБУ), а његов домен се налази у Ленглију, Вирџинија, недалеко од седишта ЦИА.

image