Русија

Кијев под велом "закона и правде" отима лавру од УПЦ

Министарство културе Украјине не намерава да продужи закуп храмова Кијево-печерске лавре канонској Украјинској православној цркви
Кијев под велом "закона и правде" отима лавру од УПЦGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Уговор о бесплатном ограниченом коришћењу верских објеката који представљају државну имовину, а који је Министарство културе Украјине склопило са канонском Украјинском православном црквом Московске патријаршије (УПЦ) истиче 31. децембра, што значи да од првог јануара православно свештенство неће моћи да служи богослужења у њима.

Министарство је саопштило да не намерава да обнови закуп канонској УПЦ верских објеката који се налазе у националном Кијевско-печерском историјско-културном комплексу.

Према речима министра културе Украјине формирана је комисија за проучавање питања коришћења имовине Кијево-печерске лавре, преносе РИА Новости.

"Међуресорна владина комисија проучиће питање даљег коришћења имовине комплекса. Нисмо у могућности да користимо црквену имовину пре те провере", додао је Ткаченко.

Раније је игуман Кијево-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобиљски Павел Лебед украјинском председнику Владимиру Зеленском упутио молбу да не одузима од канонске УПЦ две главне цркве.

Зеленски је почетком децембра донео одлуку да се у Украјини забрани деловање верских организација повезаних са центрима утицаја у Русији, и наложио да се открије да ли је УПЦ још увек повезана са Руском православном црквом.

Терор над православном црквом

Украјинске снаге безбедности од јесени су извршиле стотине претреса у домовима свештеника канонске УПЦ, на десетине њих је приведено, саопштио је председник покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов.

"Прогон траје током читавог периода специјалне војне операције, али велика већина претреса се десила у јесен. Десетине православних свештеника је приведено", рекао је он.

Према Рогову, и у граду Запорожју, који је под контролом Кијева, постоји притисак на свештенике.

"У Запорожју су свештеници ноћна мора украјинских безбедњака. Запослени у СБУ схватају да ће Запорожје ускоро бити ослобођено, па се, чини ми се, плаше да пређу одређену границу", рекао је Рогов.

Како је приметио, украјинске власти следе конкретне циљеве.

"Први је да натерају свештенике да оду у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ) и тако задрже све бенефиције. Другим речима, веома великодушно плаћају за издају. А други циљ - свештеници који се не одричу своје вере и не желе да иду биће притворени и ухапшени, чиме ће се повећати капацитет за размену", објаснио је он.

Рогов је идеју ПЦУ да се УПЦ преименује у Руску православну цркву у Украјини назвао русофобичном.

"Јасно је да ће одређени део становништва бити агресивнији према институцијама које носе руско име. Самим тим, непријатељу ће бити лакше да спроводи репресије, убиства, атентате, смакнућа без суда и пресуде и сличне злочине. Притисак на УПЦ ће се само повећавати, нема сумње", закључио је он.

Протојереј Андреј Павленко, кога је СБУ киднаповала под сумњом да је Русији преносио информације о украјинској војсци, и који је касније пуштен на слободу током размене затвореника, известио је да се због непрестаних претреса епархија у Украјини притисак на свештенике и парохијане УПЦ само повећава.

image