Русија

Нови изазов Америци: Најсавременији руски дрон ће летети и у свемир?

Први заменик генералног директора руске државне фирме "Ростек" Владимир Артјаков рекао је да ниједна НАТО чланица нема дронове који се могу мерити са "Ахотником"
Нови изазов Америци: Најсавременији руски дрон ће летети и у свемир?www.globallookpress.com © PJSC UAC

Руска беспилотна борбена летелица (дрон) С-70 "Ахотник", коју наводи вештачка интелигенција и која може дејствовати у тандему са руским вишенаменским борбеним авионима Су-57, у будућности ће моћи и да лети у свемир, тврди руски војни историчар Јуриј Кнутов за "Известију".

Кнутов, који је и директор Музеја противваздушне одбране, наводи да су САД претходно покушале да развију дрон који би се похвалио сличним перформансама, али се, како Кнутов наводи, "нису изборили са техничким изазовом пред којим су се нашли".

С-70 "Ахотник" "има много елемената дронова шесте генерације", наводи руски стручњак и додаје да "поред ниске видљивости и надзвучне брзине, може да достигне велике висине и, у будућности, лети у свемир. То, међутим, зависи од мотора који тек треба да се развију", указао је он.

Дрон покреће турбомлазни мотор АЛ-31 и очекује се да лети брзином од 1.000 километара на час са радијусом од 6.000 километара.

Опремљен је, између осталог, електро-оптичким системом нишањења и радио-везом, док има капацитет да понесе товар оружја у тежини и до 2,8 тона.

Први заменик генералног директора руске државне фирме "Ростек" Владимир Артјаков рекао је у интервјуу за канал "Русија 24" да ниједна НАТО чланица нема дронове који се могу мерити са "Ахотником".

Кнутов је указао да ће пилоти борбених авиона Су-57 моћи да контролишу "ројеве" С-70 "Ахотник" дронова током мисија, указавши притом на успех који су авиони Су-57 и самостално остваривали током сукоба у Украјини.

Скорашњи деби Су-57 у Украјини

Прототип Су-57 први пут је полетео 2010. године, док је авион званично постао део арсенала Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у децембру 2020. године.

Прошлог јуна, "РИА Новости" су известиле да су четири авиона Су-57 успешно обавила мисије сузбијања непријатељске противваздушне одбране, указавши на ниску радарску видљивост летелице, док је командант руских ваздухопловних снага изјавио у октобру да се Су-57 добро показао у борби ваздух-ваздух, али и ваздух-земља.

Развојна историја С-70 "Ахотник"

Експериментални прототип беспилотне летелице први пут је полетео у августу 2019. године, док су медији известили да је С-70 "Ахотник" летео 30 минута уз Су-57 ловца свега два месеца касније.

С-70 "Ахотник" се показао успешним у тестовима лансирања гравитационих бомби у јануару 2021. године, док су "РИА Новости" у мају 2022. године известиле да су успешно спроведени и тестови са вођеним ракетама из арсенала Су-57.

Директор "Ростека" Сергеј Чемезов претходно је изјавио да се масовна производња "Ахотник" дронова за руско министарство одбране очекује од 2023. године.

image