Магазин

Како пити алкохол на прославама на елегантан начин

Када је добра забава, лако је заборавити на бонтон. Генерална правила понашања на окупљањима увек постоје, али лако је бити повучен веселом атмосфером и понекада прећи одређене границе. Наводимо неколико подсетника за ''лепо понашање'' на забавама.
Како пити алкохол на прославама на елегантан начин© Pexels/Dziana Hasanbekava

Елеганција није упоређивање међусобног образовања о бонтону, већ достојансвеност, углађеност и поштовање других око себе. Бити свестан сопственог понашања је важно за све прилике, поготово када је у питању догађај у коме су многи опуштени, весели и дружељубиви. Постоји неколико ставки на које је добро обратити пажњу на следећем слављу:

Анализирање догађаја и атмосфере

Добро је имати ''план пијења'' пре прославе или изласка. Да ли је у питању новогодишња журка са колегама? Рођендан пријатеља? Слава или крштење? Сваки догађај има одређен бонтон и кодекс понашања, тако да је веома важно понашати се у складу с њима, а ово се подразумева и за пиће. У опуштенијим ситуацијама, у реду је опуштеније и пити. Међутим, када је у питању велико породична или пословна прослава, боље је имати строгу меру и бити  умерен.

Свест о личним границама

Претеривање са пићем на друштвеним догађајима никада нема добре последице. Поред потенцијално непријатних ситуација и безобзирности према другима, требало би заштитити себе од негативних последица прекомерног конзумирања алкохола. Од мучнине на лицу места, до бола у глави, умору (и мучнине која и даље траје) сутрадан. Поред тога, потребно је познавати свој тип понашања под дејством алкохола. Поставити питање - "Да ли сам весели, емотивни, енергичан или нерасположен тип?" Све ово утиче на одлуку колико пића је прихватљиво за вече.

Разговори и понашање

Алкохол свакога може да опусти. Ово је мач са две оштрице. За оне који су стидљиве природе, може бити добро ако вас мала доза алкохола охрабри и ако ће помоћи у природнијој комуникацији са другима. Међутим, лако је престати са ''бројењем чаша'' када је забава почела, тако да је важно бити на опрезу: разговори са шефом, родитељима, даљом родбином или непознатим људима морају остати пристојни, и колико год је могуће, формални. Неприкладни разговори могу потпуно упропастити атмосферу догађаја, као и личну репутацију.

Познавање алкохола

Мера конзумирања пића се може одредити по врсти и квалитету алкохола. На пример, умерено пити квалитетан производ не представља ризик од мучнине. Важно је строго дозирати пића са високим процентима алкохола, као и она која нису доброг квалитета (у случају када је непристојно одбити). Такође, није препоручљиво мешати више типова или брендова, иако можда делује безазлено. Ако је могуће, најбоље је држати се једног типа алкохолног пића за цело вече.

Алкохол није главни састојак добре вечери

Иако помаже у смеху, алкохол не би требало да је кључ доброг провода. Важи су други људи, разговори и занимљиве теме које могу да се размене, добро место, музика, храна... Најбољи провод је када се осећамо пријатно, опуштено и упијамо сваки тренутак. Такође, изузетно је важно пити воду са сваким пићем – тело ће бити веома захвално!

image