Свет

"Блумберг": Русија може јаче да одговори на ограничење цене нафте

Русија би могла још строже и непријатније да одговори на ограничење цене нафте, оцењују економисти
"Блумберг": Русија може јаче да одговори на ограничење цене нафтеwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

На први поглед, одговор руског председника Владимира Путина на ограничење цена руске нафте био је у складу са његовим претходним обећањима и није учинио ништа да поремети глобално снабдевање овим енергентом. Кремљ је, ипак, себи оставио простор за тврђи став, оцењује "Блумберг".

Уредба, потписана у уторак, забрањује испоруку домаће сирове нафте и горива страним купцима који се придржавају горње границе цене у својим уговорима. У овој фази, то изгледа као симболичан чин с обзиром да су земље које су поручиле да ће поштовати одлуку Г7 углавном већ престале да купују руску нафту.

Проблем је што се уредба примењује на уговоре који "директно или индиректно" користе овај механизам, а то је термин који може широко да се тумачи. То се односи и на постојеће уговоре, ако садрже упућивање на горњу границу, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Путин је наложио свом кабинету министара да припреми "правне акте за спровођење забране", као и да одреди "процедуру праћења спровођења".

С обзиром на то да ће рестрикције на извоз руске сирове нафте ступити на снагу 1. фебруара и да ће руска празнична пауза трајати до 9. јануара, влада има неколико недеља да размотри даље кораке одмазде. Кабинет министара ће морати да одреди и датум почетка забране испоруке нафтних деривата, као и списак тих производа, наводи "Блумберг".

Влада ће пратити тржиште нафте у првом тромесечју пре него што одлучи о даљим мерама, као што је најнижа цена сирове нафте, рекли су људи упознати са дискусијама раније овог месеца.

Ризична одлука

Шта год да уради, да би имала утицаја, Русија ће можда морати да размотри смањење сопствене производње у односу на потенцијал за додатни приход од виших цена. То је ризична одлука, наводи "Блумберг".

"Руски одговор на горњу границу цене нафте и забрану увоза биће углавном симболичан због њене зависности од петро долара за финансирање увоза којим држи инфлацију под контролом", рекао је Александар Исаков, "Блумбергов" економиста специјализован за Русију.

Смањење производње сирове нафте у земљи могло би још више да подигне цену нафте са 95-100 долара по барелу ове године у поређењу са 60 долара прошле године, што би "учинило руски фискални систем много крхкијим", рекао је он.

Очекује се да ће 2023. приходи од нафте и гаса чинити отприлике трећину прихода руског буџета.

image