Свет

Ким Џонг Ун: Наставак војног јачања у 2023

Севернокорејски лидер представио је нови "правац за борбу против непријатеља" , док јужнокорејски председник сматра да се на све провокације северног суседа мора одговорити без оклевања упркос њеном нуклеарном оружју
Ким Џонг Ун: Наставак војног јачања у 2023© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун представио је нове војне циљеве за 2023. годину на текућем састанку владајуће Радничке партије Кореје, те наговестио наставак интензивних тестирања наоружања, пренела је корејска новинска агенција КЦНА.

Другог дана шестог проширеног пленарног састанка Осмог централног комитета странке, Ким је размотрио "новостворену изазовну ситуацију" на Корејском полуострву и шири политички контекст, наводи се у извештају централног комитета Радничке партије.

КЦНА није објавила детаље у вези с војним циљевима, али Кимове примедбе могле би да укажу на то да ће изолована земља наставити да војно јача.

Такође, Ким је страначким колегама представио нови "правац за борбу против непријатеља" и циљеве за јачање одбрамбене моћи како би се заштитили национални интереси.

Северна Кореја ове године је испалила бројне ракете у оквиру тестирања новог оружја, док су многа лансирања спроведена у циљу развоја приоритетног стратешког наоружања а у складу с петогодишњим планом који је представљен на конгресу Радничке партије почетком 2021. Тестирани су тактичко нуклеарно оружје, нове интерконтиненталне балистичке ракете, хиперсоничне бојеве главе, подморнице на нуклеарни погон и извиђачки сателити.

Током пленарног састанка Ким је указао и на "низ озбиљних недостатака" уочених ове године у областима науке, образовања и здравства и предложио начине за њихово превазилажење, те поставио кључне задатке за следећу годину, саопштила је КЦНА.

На севернокорејске провокације, посебно имајући у виду упад пет њихових беспилотних летелица у ваздушни простор Јужне Кореје, што је навело Сеул да подигне борбене авионе и хеликоптере и покуша да их обори, "мора се одговорити без оклевања а упркос њеном нуклеарном оружју", изјавио је јужнокорејски председник Јун Сук-јеол и додао да се Северна Кореја "мора суочити с одмаздом". 

"Морамо да казнимо сваку провокацију Северне Кореје и узвратимо на њу. То је најмоћније средство за одвраћање провокација", рекао је Јун на састанку са својим сарадницима, а пренео његов прес-секретар Ким Еун-хје.

Односи између Северне Кореје и америчког савезника Јужне Кореје већ деценијама су напети, али су постали још напетији откако је Јунова конзервативна влада преузела власт у мају обећавајући чвршћи однос према северном ривалу.

image