Свет

Бивши званичник Пентагона: "Патриот" неће спасити Украјину од пораза

Украјина ће остати без ракета брже него што оне могу да нанесу штету непријатељу, оценио је пуковник Даглас Мекгрегор
Бивши званичник Пентагона: "Патриот" неће спасити Украјину од поразаwww.globallookpress.com © IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI

Кијев ће морати да се помири са застрашујућом истином да систем противваздушне одбране "патриот" неће спасити Украјину од пораза, рекао је пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона.

"Верујем да набавка 'патриота' неће довести до озбиљне ескалације у Украјини.. утицај ће бити маргиналан", рекао је он.

Према речима пуковника, овај систем је веома осетљив и скуп за употребу, а практично бескористан против крстарећих ракета и нисколетећих дронова.

"Највише што могу да ураде је да обезбеде одређена места од великог значаја, као што су штаб или контролни центар... Неће моћи да заштите Кијев или Лавов", нагласио је Мекгрегор.

Он је подсетио да Русија има искуства у супротстављању таквим системима, тако да јој неће бити тешко да заобиђе "патриот" и додао да ће "Украјини понестати ракета брже него што оне могу да нанесу штету непријатељу".

Пуковник је истакао да су обуке за "патриот" врло интензивне и трају шест месеци и да није довољно пар недеља "обучавања украјинских војника у Немачкој". 

"Учинили смо све што смо могли"

Мекгрегор је скренуо пажњу и на то да је на Западу све теже сакрити катастрофално стање у Кијеву, који ће, без обзира на војну помоћ НАТО-а, бити поражен у блиској будућности. Он је рекао да Украјинци губе много више војника него Руси, чак осам пута више. 

"Цела украјинска војска, не рачунајући странце и можда плаћенике, броји око 194.000 војника. Сви остали су или рањени или мртви. Они који заузимају њихова места нису обучени, или су се припремали две или три недеље, некад ни толико", оценио је пуковник.

Истиче и да је Украјина постала право тржиште за плаћенике, за све оне који су жељни рата и који би ишли у било који рат за одређену своту новца.

Он верује да давање "патриота" Украјини служи да би амерички и европски лидери могли да кажу "учинили смо све што смо могли, послали смо им све што имамо", иако унапред знају да овај потез нема никакве шансе за успех. 

Руси чекају као запете пушке

Украјински председник Владимир Зеленски је прошле недеље посетио Вашингтон, на позив америчког председника Џоа Бајдена. Том приликом је најављен нови пакет америчке војне помоћи Украјини, који укључује и ПВО систем "патриот".

Москва је више пута истакла да Запад настоји да продужи сукоб у Украјини. Како наглашавају у Министарству одбране Русије, складишта са страном муницијом постаће легитимне мете руске војске.

Пензионисани обавештајац маринског корпуса Скот Ритер поручио је у разговору за РТ Балкан да је последњи пакет америчке помоћи довољан за једну батерију "патриота". Осим тога, требаће бар пет месеци да се украјинска војска обучи за управљање "патриотом", па се они неће појавити на ратишту пре маја.

"Чак и тада, без оперативног искуства, то ће им бити само 'позивница за гробље'. Руска војска је фокусирана на уништавање ракете 'патриот' у борби више од 30 година, тако да они на то чекају као запете пушке", оценио је Ритер.

Америчка помоћ је безначајна 

Да је америчка помоћ Украјини безначајна, сматра и амерички потпуковник у пензији Данијел Дејвис. 

Он објашњава да "патриот" ефикасно функционише само као део интегрисаног одбрамбеног система НАТО-а, а да је за одржавање батерија потребно 90 људи који треба да прођу тромесечну обуку. Дејвис додаје да једна јединица није довољна ни за заштиту Кијева, па је мало вероватно да ће амерички поклон појачати потенцијал украјинске ПВО.

Међутим, Конгрес више неће моћи да помаже Зеленском, јер Бајденова администрација тек треба да извештава о трошењу средстава која су већ послата Украјини пре него што додели нове износе, закључује Дејвис.

image