Свет

Украјина: Французи настављају да нам шаљу оружје

Министар одбране Украјине потврдио је да очекује нове испоруке муниције након састанка са француским колегом Себастијаном Лекорнуом
Украјина: Французи настављају да нам шаљу оружје© Cover Images/Keystone Press Agency

Француска ће наставити да оружјем и муницијом снабдева Украјину, а између осталог испоручиће јој и системе за заштиту неба и земље, навео је украјински министар одбране Aлексеј Резников након састанка са француским колегом Себастијаном Лекорнуом.

"Било ми је драго да угостим мог француског колегу и великог пријатеља Себастијана Лекорнуа у Кијеву. Ова посета није само чин храбрости, већ показује снажну француску подршку. Снабдевање украјинске армије оружјем и муницијом, укључујући одличне системе за заштиту наше земље и неба, биће настављено", написао је Резников на Твитеру.

Француска се иначе више пута нашла на удару критика да не пружа довољну безбедносну помоћ Кијеву. Париз је на осмом месту по војној помоћи, далеко иза САД, Велике Британије, Немачке и Пољске, јер је издвојио само 220 милиона евра, према подацима Института за светску економију Кил.

Украјини су Французи између осталог достављали хаубице "цезар" калибра 155 милиметара, противтенковске и противавионске ракете, оклопна возила, топове...

Али оваква најава Резникова донекле и изненађује, будући да све више Француза подржава мировне преговоре са Русијом, али и с обзиром на то да су почетком месеца западни медији писали да ће Француска Украјини убудуће слати само хуманитарну, а не више војну помоћ, јер јој нестаје оружја на залихама.

С времена на време у Француској се јављају и гласови који отворено критикују слање оружја Украјини, питајући се, попут некадашњег европосланика из те земље Флоријана Филипа- колико тог оружја заправо завршава у рукама мафије.

image