Магазин

Неваљашка - играчка која не може да падне

За Матрјошку, или Бабушку, како је у Србији зову, чули су сви, и старији и млађи, а нарочито они који су некада путовали у Русију или из ње добијали сувенире. За Неваљашку, у народу познатијег као Матрјошкиног рођака, се ипак више знало у границама некадашњег Совјетског Савеза, а данашње Русије
Неваљашка - играчка која не може да падне© printscreen youtube/Pribambas TV

"Неваљашка" или како је још називају "вањка-встањка" једна је од првих играчака у животу сваког руског детета већ деценијама уназад. Посебна је по томе што, ма колико се ви трудили да је оборите на бок - она ће се увек вратити у пређашњи (вертикални) положај, захваљујући посебно распоређеном терету у њеном стомаку.

Кинески монах инспирација за играчку

Прве играчке "неваљашке" појавиле су се у Јапану а инспирација је био кинески монах. У 16. веку, у манастиру Шаолин (Кина), монах Бодидарма, основао је секту под називом "медитација", где је током целих девет година непомично седео у једној пози, при чему су му руке и ноге потпуно изгубиле покретљивост. Јапанци су, пак, у његовом поступку увидели смисао и инспирацију, дали му божанску моћ и почели да праве играчке без руку и ногу - Даруме. Даруме су имале посебну моћ: оне су испуњавале најискреније жеље, а даровале су се необојених очију - па када човек замисли жељу, он обоји једно око, а када се жеља испуни - и друго.

У Русији су се "неваљашке" појавиле пре око два столећа. Прављене су од дрвета, бојене и покриване сјајним премазом. У већини породица су се наслеђивале "са колена на колено" а у многим домовима и данас се може пронаћи, као успомена на срећно совјетско детињство.

Како је неваљшка добила своје име

Назив "неваљашка" настао је од руске речи "ваљатса" - што значи лежати, ваљати се, и заиста, ову лутку колико год се трудили, не можете наместити да лежи, односно да се ваља. Други назив ове играчке, "вањка-встањка" настао је спајањем имена Иван (односно Вањка - у обраћању) и речи "встањ" - што у дословном преводу значи "устани".

Развојна играчка за децу и антистрес за одрасле

Од најранијих дана, свако руско дете добијало је своју "неваљашку" - било од старијих браће и сестара, било нову на поклон. Ова играчка била је, и до данашњег дана остала, једна од најпопуларнијих из много разлога: потпуно је безбедна за све узрасте, с обзиром да је облих ивица, па се дете никако не може повредити у игри, прављена од дрвета, те је скоро неуништива и нема ситних детаља које би дете из радозналости могло прогутати.

Поред ових техничких квалитета, "неваљашка" је одлична за развој моторичких функција и концентрације, као и осећаја за облике. Помаже у развоју вида и слуха код мале деце, али и формирања координације покрета.

Ипак, неваљашка захваљујући свом облику и томе што се не може оборити може послужити и као антистрес играчка за одрасле, те се често може наћи и на радним столовима родитеља.

image