Свет

"Билд": Пропаст немачког зеленог плана

Ова земља неће моћи да повећа удео обновљивих извора енергије на 80 одсто до 2030. због обустављања експлоатације енергије ветра и недостатка неопходних енергетских складишта
"Билд": Пропаст немачког зеленог планаGetty © Sean Gallup / Staff

План вицеканцелара, министра за економска питања и заштиту климе Немачке Роберта Хабека, који претпоставља да би до 2030. године 80 одсто електричне енергије у земљи требало да се производи из обновљивих извора, осуђен је на пропаст, пише немачки лист "Билд".

"Све више стручњака каже да је овај циљ недостижан. Разлози су што је експлоатација енергије ветра у Немачкој стала, али и нема неопходних енергетских складишта. У 2022. години широм Немачке инсталирано је само 200 ветро-турбина (ветрењача), што је много мање од планираног", наводи се у публикацији.

Додаје се да нема довољно складишта да би се обезбедило довољно зелене енергије током мрачних зимских недеља без ветра.

За спровођење Хабековог плана, како лист наглашава, од 2023. до краја 2029. године у Немачкој ће бити потребно изградити око шест ветро-турбина дневно снаге 4,2 МВ. Поређења ради, између 2010. и 2021. дневно су инсталиране од три до четири ветро-турбине (свака од 2,8 МВ). Турбине снаге 56 ГВ изграђене су на копну за 20 година. Током наредних седам година биће потребно додати 59 ГВ да би савезна влада довела до циља од 115 ГВ до 2030. То значи да је сваке године потребно скоро 9 ГВ додатних капацитета.

"Хабекови планови су осуђени на пропаст. Убрзати темпо изградње у планираним размерама до 2030. године данас је апсолутно нереално", рекао је за лист Марк Хелфрих, представник опозиционог блока ЦДУ/ЦСУ за енергетску политику.

Он је додао да за постизање циља владајућа коалиција мора у потпуности да преиспита цео процес коришћења енергије ветра.

Немачка одустаје од руских енергената, па је у складу са тим планирано да ове године замени снабдевање угљем и нафтом, гасом до 2024. године. Све ово се дешава у позадини раста цена енергената у свету, па тако до 2045. Немачка жели да постигне климатску неутралност и потпуно пређе на зелену енергију.

image