Свет

Амерички медији на делу: Жртве у Доњецку и Луганску представљају само као Украјинце

Од почетка сукоба у Украјини страдало скоро 7.000 цивила, саопштиле Уједињене нације
Амерички медији на делу: Жртве у Доњецку и Луганску представљају само као Украјинцеwww.globallookpress.com © PHOTOTHEK/Florian Gaertner

У најновијем извештају Уједињених нација наводи се да је у руско-украјинском сукобу страдало скоро 7.000 цивила.

Прецизније, страдалe су 6.884 особе, од којих и неколико стотина деце, а рањено је укупно 10.947 особа.

Највише цивила је убијено у Доњецкој и Луганској Народној Републици, областима у којима претежно живе Руси који су на референдуму у септембру изгласали припајање Русији.

У те две области убијене су 4.052 особе, а рањено је 5.643.

Међутим, иако се у званичном извештају Уједињених нација не наводи које су националности жртве, амерички медији су известили да је од почетка рата убијено скоро 7.000 Украјинаца, па је тако, примера ради, Си-Ен-Ен објавио да је "скоро 7.000 украјинских цивила убијено од почетка руске инвазије".

Са друге стране, "Хил" у наслову само преноси информацију из извештаја УН у ком наводи да је убијено скоро 7.000 цивила, али већ у првој реченици пише следеће:

"Високи комесаријат Уједињених нација за људска права саопштио је да је скоро 7.000 украјинских цивила убијено у рату Украјине са суседном Русијом".

Такозвани "фект чекери" који откривају и разобличавају лажне вести, а посебно оне које наводно стижу из Русије, овог пута су утихнули. Нико не указује на "фејк њуз" америчких медија, нити позива на објективно и непристрасно извештавање.

То, вероватно, довољно говори и о непристраности тих стручњака за уочавање лажних вести.

Иначе, из Уједињених нација су истакли да је стварни број цивилних жртава много већи јер је проток информација са неких места где су настављене интензивне борбе заустављен и чекају се потврде извештаја.

image