Русија

Пашињан: Русијa да покрене расправу о Карабаху у Савету безбедности УН

Јерменија и Нагорно-Карабах очекују од руске стране да процени ситуацију, представи план и мапу пута за обнављање саобраћаја, поручио је јерменски премијер
Пашињан: Русијa да покрене расправу о Карабаху у Савету безбедности УНwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia

Јерменски премијер Никол Пашињан позвао је Русију да у Савету безбедности УН покрене расправу о ситуацији у Нагорно-Карабаху и блокаде коридора Лачин који повезује регион са Јерменијом, преносе "РИА Новости".

"О ситуацији би требало да се изјасни руски мировни контингент у Карабаху и Руска Федерација, који су преузели конкретне безбедносне обавезе према народу Нагорно-Карабаха", рекао је Пашињан данас током састанка владе.

Према његовим речима, блокада коридора Лачин представља кршење шесте тачке тростране изјаве лидера Јерменије, Русије и Азербејџана од 9. новембра 2020. године.

Пашињан је додао да Јерменија и Нагорно-Карабах очекују од руске стране да процени ситуацију, представи план и мапу пута за обнављање саобраћаја.

"Руска Федерација је стална чланица Савета безбедности УН, и ако Русија из објективних и субјективних разлога не може да обезбеди безбедност и стабилност Нагорно-Карабаха, онда она треба да иницира у Савету безбедности УН разматрање слања додатног мултинационалног мировног контингента у Карабах", нагласио је Пашињан.

Према његовим речима, Јерменија је присталица присуства руског мировног контингента у Карабаху, али је за Јереван "неприхватљива пракса у којој су мировњаци неми сведоци расељавања Јермена из Карабаха".

Министарство одбране Русије је раније саопштило да је 12. децембра азербејџанска страна блокирала пут Степанакерт-Горис, једини аутопут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом. Команда руског мировног контингента преговара са представницима Азербејџана да настави несметано кретање цивилног транспорта у овом правцу.

Амерички Стејт департмент је, такође, позвао азербејџанску страну да деблокира коридор Лачин, док је Баку тренутне догађаје назвао протестном акцијом грађанских активиста и еколога против "нелегалних активности јерменске стране".

 

image