Србија и Балкан

Петковић: Срби не верују гаранцијама САД и ЕУ

Срби са КиМ најпре нису желели да се повуку са барикада, али је постигнут договор; Србија ће стати уз свој народ, сачували смо мир и нема веће гаранције од тога", поручио је Петковић
Петковић: Срби не верују гаранцијама САД и ЕУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да су разговори са Србима са Косова били сложени и тешки, али да је Србија стала уз свој народ и подржала одлуке Срба са КиМ.

"Нимало није било лако, нарочито од како је Аљбин Курти дошао на власт. Могли сте јуче да чујете потресне приче обичних људи. То нису криминалци, већ људи који су се борили да сачувају свој живот на КиМ. Вучић је први председник који је до краја стао уз свој народ, Срби су сами подигли барикаде, ми смо за то сазнали након три сата, али никада нисмо рекли да су Срби сами", рекао је Петковић гостујући на ТВ Пинк. 

Петковић је нагласио је Србија успела да се избори за добре ствари и добије добре вести. 

Он је навео да је огромна листа напада на Србе и инцидената, од када је Курти дошао на власт, а да је за породицу Пантић велика срећа да се Дејан Пантић вратио кући.

"Куртију се није свидела вест о Пантићу... Зашто се на тај начин односи према правосуђу, зашто се меша у правосуђе? Какву другу одлуку могу да донесу у вези са Пантићем, када је и мера кућног притвора за њега велика, с обзиром да човек није ништа урадио?", пита се Петковић.

Подсетио је да је младић, који је ухапшен на Газиместану Никола Недељковић, јуче пуштен из затвора.

"Никола Недељковић је јуче пуштен из затвора, чули смо се са њим, невероватна је његова храброст, он је јуче опет обукао мајицу због које је ухапшен на Газиместану", навео је Петковић и додао да Приштина води хибридни рат и жели да прикаже Србе као криминалце који улазе у сукоб са Кфором и Еулексом.

САД и ЕУ гарантују да неће бити хапшења Срба на Косову, нагласио је он.

"Гаранције САД и ЕУ се односе на то да не постоје никакви спискови за хапшење Срба са Косова због учешћа на мирним протестима односно барикадама. Овај део је јако важан и Вучић се силно борио да све на том папиру буде јасно дефинисано. Срби су отворено рекли да не верују гаранцијама САД и ЕУ, али смо ми са друге стране дали гаранције да ћемо стати уз наш народ. Не можемо да верујемо Куртију, боље је да имамо један овакав папир за који можемо да се држимо. Гаранције се односе и на то да КБС на север Космета не може без одобрења команданта Кфора и политичких представника Срба са КиМ", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ поновио је да ће барикаде бити уклоњене у наредних 48 сати.

"Повлаче се барикаде, иде се у правцу деескалације, Срби са КиМ се најпре нису сложили са тим, али је постигнут договор. Ми ћемо стати уз наш народ, сачували смо мир и нема веће гаранције од тога", рекао је Петковић.

Према његовим речима, Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ.

"Ови споразуми и гаранције улазе у корпус споразума на које се повизамо, издејствовали смо нешто што је саставни део наше борбе на међународном плану. Добили смо гаранције које Приштина неће моћи лако да погази, а да САД и ЕУ не реагују, јер је ово њихова гаранција и њихова реч", нагласио је Петковић.

image