Свет

Председник Летоније: Борба против руског језика историјски корак

Подучавања млађих генерација искључиво на летонском језику, допринеће не само јединству друштва, већ ће и спасити земљу од "колонијалног наслеђа", поручио је Егилс Левитс
Председник Летоније: Борба против руског језика историјски коракwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Председник Летоније Егилс Левитс рекао је да је одлука о забрани образовања на руском језику у земљи "историјски корак" који ће друштво несумњиво одобрити, можда не сада, већ за 50 година, преносе "РИА Новости".

"Искорењивање руског језика из сфере образовања и подучавања млађе генерације искључиво на летонском језику, допринеће не само јединству друштва, већ ће и спасити земљу од 'колонијалног наслеђа'", рекао је Левитс.

Таква русофобична реторика је сасвим у духу актуелне владе Летоније, јер је прошлог лета летонски лидер изјавио да је руски језик у земљи "реликт окупације, који се мора што пре истиснути из свих јавних сфера, и ако је могуће, да се замени једним од језика земаља ЕУ".

Председника је посебно растужила чињеница да се многи Летонци који не знају руски језик суочавају са дискриминацијом на тржишту рада.

Истовремено, Левитс је свестан да ће људи који припадају етничким мањинама и даље говорити својим матерњим језицима у кругу породице.

"Наравно, неки ће у породицама говорити мањинским језицима - руским, пољским... Али то их неће спречити да по уверењу буду Летонци", закључио је он.

image