Свет

Украјинска ракета пала на територију Белорусије (ВИДЕО)

Министарство одбране Белорусије саопштило да су системи противваздушне одбране погодили мету и да реч о ракети С-300, лансираној из Украјине
Украјинска ракета пала на територију Белорусије (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MOD Russia

Белоруска агенција Белта известила је да је на територију Белорусије, данас између 10 и 11 часова по локалном времену, пала ракета из Украјине. Ради се о ракети система С-300 која је пала је на периферију села, 66 метара од стамбене зграде, пренео је медиј на свом званичном Телеграм каналу.

Министарство одбране Белорусије саопштило је накнадно да су системи противваздушне одбране успели да погоде мету и да су остаци ракете пали на територију Ивановског региона у Брестској области. Она се налази на југу земље, недалеко од границе Украјине, али и Пољске. Министарство је потврдило и да се ради о С-300, као и да је ракета била лансирана из Украјине.

Белоруско Министарство одбране поделило је снимак на коме је илустровано како је украјинска ракета С-300 била идентификована, испраћена од момента кад је прешла границу и оборена.

Председник Белорусије Александар Лукашенко одмах је обавештен о инциденту. Стручњаци из Истражног комитета и Министарства одбране упутили су се на место пада ракете, како би спровели истрагу. 

Како је првобитно јавила Белта постоје два сценарија. Први претпоставља да се десило нешто слично као недавно у Пољској, када је украјинска ракета одлетела у погрешном правцу. Друга опција је да је белоруски противваздушни систем добро одреаговао и оборио ракету. 

За сада нема никаквих података о потенцијалним људским жртвама. Према информацијама белоруске агенције Белта, на лицу места тренутно раде истражитељи, специјалисти Државне комисије за форензичка испитивања и Министарства одбране, као и група за уклањање мина. Полицајци су оградили територију, људи су одведени на безбедну удаљеност, напомиње агенција.

Огласио се и војни комесар Брестске области. Поручио је да грађани не треба ничега да се боје, јер се слична ситуација раније десила и у Пољској. Овакве ствари се, како је казао, дешавају.

Бивши посланик украјинске Раде Иља Кива написао је 24. децембра на свом Телеграм каналу да Кијев припрема војне провокације на граници са Белорусијом, услед којих би трупе батаљона "Азов" могле да продру на територију те земље. Ово је, како је додао, неопходно како би Кијев оправдао улазак пољских војних снага у западни део Украјине (у Лавовској области).

Минск месецима одржава различите војне вежбе, укључујући и оне са Москвом. Председник је 13. децембра наредио изненадну проверу војне готовости оружаних снага између осталог и због честих провокација од стране Украјине, за које је 1. децембра рекао да их је све више. 

Минск је упозоравао да се близу његових граница гомилају НАТО трупе, али и јасно ставио до знања да ће на сваки напад Белорусија одговорити заједничким снагама са Русијом од чега ће у Европи, како је речено, задрхтати.

"Не можемо искључити војну агресију" на Белорусију, објаснио је Лукашенко овог месеца, додајући да је најбољи начин да се сачува мир управо јачање војске. "Видимо такву спремност наших суседа", рекао је белоруски лидер. 

image