Магазин

Како поштовати новогодишње резолуције и бити нежан према себи

''Нова година, нови ми'' - овакви слогани се виде на сваком кораку, а њима се подстичу промене у здрављу, изгледу, животним навикама, послу... али мотивација за постизање ових циљева брзо нестане. Ипак, постоји неколико једноставних начина да се уведу жељене промене и умањи стрес од превеликих очекивања.
Како поштовати новогодишње резолуције и бити нежан према себи© Pexels/Arina Krasnikova

Замишљање савршене верзије себе је изузетно привлачно па и сама помисао на то, многе људе усрећује. Међутим, ова инспирација кратко траје и када је време да се заиста почну правити промене, многи одустану од ''препорода''.

Уместо дисциплине и жеље за променом, осећа се притисак који поптуно обесхрабри. Најчешћи разлог су нереалистични циљеви. На пример, ако неко никада није тренирао, не може да очекује огромне фитнес промене за само месец дана. Постављање немогућих задатака који се не могу испунити доводе до даљег разочарења и осећаја кривице.

За стварање ''нове верзије'' себе у новој години, потребно је бити реалан и имати раумевања према себи. Следећи кораци су веома једноставни, а могу значајно помоћи:

Од мањег ка већем

Уместо нових и великих животних промена, боље је почети од нечега ''малог''. Постављање дневних, недељних или месечних циљева који се могу испунити помажу у грађењу самопоуздања и тежње за већим. На пример, ако не пијете довољно воде, поставите дневни подсетник на телефону и пратите тај ритам. Ако немате довољно физичке активности, почните од пешачења до посла више него што бисте иначе - можете паркирати аутомобил на даље место, или изаћи неколико станица раније из аутобуса. Временом, ове промене могу да нас инспиришу да поставимо нове и веће циљеве, који више неће деловати толико страшно.

Приоритети

Ако је листа предугачка и тешко је одабрати одакле да се почне, добро је издвојити циљеве по приоритету. Физичко и ментално здравље би требало да буду на врху. Могу имати више категорија. На пример, ако је први приоритет физичко здравље, то укључује различите фитнес циљеве, промену исхране, спавања а њихов редослед на листи зависи од особе до особе.

Пратите напредак

За вежбање дисциплине, препоручљиво је записивати све промене и утиске. Колико дана заредом смо испоштовали одређени циљ, да ли се осећамо испуњено, поносно, срећно... Добро је записивати и када смо незадовољни резултатом, јер то може навести на промену у приступу и даљем истраживању себе и својих потреба.

Награде за успех

Након постигнутог циља, награђивање себе може помоћи у мотивацији за следећи корак. Новогодишње резолуције не би требало да буду ''дисциплинске казне'', већ постепен процес самоостварења, унапређења и уживања. Награде могу бити веома мале, али значајне.

image