Свет

„Политико“. Десничарска сенка над шведским председавањем ЕУ

Да ли ће Шведске демократе, које имају тврд став према имиграцији и релативно су наклоњени мађарском премијеру Виктору Орбану, утицати на "бриселску агенду" током председавања Стокхолма ЕУ
„Политико“. Десничарска сенка над шведским председавањем ЕУwww.globallookpress.com © © Jonas EkströMer/Tt

Шведска је дуго била кооперативни и конструктивни члан Европске уније, али сада када је дошло време да председава заједницом европских држава наредних шест месеци, поједине европске дипломате су забринуте да ли ће "бриселска агенда" бити угрожена десничарским ветровима који дувају из Стокхолма.

После избора у септембру, у владајућу коалицију ушле су Шведске демократе (СД), које се описују као евроскептична десничарска странка и сада су дипломате у Бриселу, до јуче толико задовољне сарадљивом Шведском, забринуте да ли ће анти-ЕУ тонови ове странке утицати на председавање Стокхолма Европској унији, пише "Политико".

"Верујемо у сарадњу, али морамо да се одмакнемо од готово маничне идеје да (Брисел) треба све више и више да се меша у политику земаља чланица", рекао је раније овог месеца током скупштинске дебате о политици ЕУ лидер Шведских демократа Јими Окесон.

Ово је први пут да СД има стваран утицај, пише бриселски портал, и додаје да званичнике у Бриселу нарочито брине њихов тврд став према имиграцији и релативна наклоност према мађарском премијеру Виктору Орбану, којег еврократе очигледно сматрају за "лошег момка". Поставља се питање да ли ће све то заједно утицати на званични Стокхолм и његов однос према питањима важним за ЕУ.

Уверавања шведских дипломата у Бриселу да ће њихово председавање бити вођено из  Брисела, а не из Стокхолма, очигледно није разуверило све који и даље страхују од шведских десничара евроскептичних ставова.

Упоређују се и ставови премијера Улфа Кристерсона и Окесона: први изјављује да жели јачу ЕУ, за њега она симболизује мир, стабилност, трговину, мобилне телефоне без роминга, док Окесон став шведске владе према ЕУ описује као наиван и самодеструктиван.

Европске дипломате је изгледа забринула и његова реченица да "свака држава и сваки народ у Европи има право да буде господар у сопственом дому". 

Тачка судара могло би бити питање миграција. ЕУ ради на реформисању своје мигрантске политике и оне у вези са азилом, а очекивања су да би се у време шведског мандата могло стићи до заједничког споразума који би се даље разрађивао. У том смислу, полажу се велике наде у шведско искуство са мигрантима, будући да је током 2015. ова земља примила највећи број њих сразмерно броју становника.

Истиче се, међутим, да СД подржава мигрантску политику која је "близу нули" и да ће нова шведска влада пооштрити своју мигрантску политику. У чланку се предвиђа и да би сваки покушај ЕУ да удоми мигранте међу земљама ЕУ и у Шведској наишао на снажан отпор СД-а.

"И пре је било компликовано, сада се чини немогућим", цитира "Политико" речи једног централноевропског дипломате упознатог са ситуацијом око усвајања новог мигрантског закона.

Шведски посланик европског парламента Томас Тобе много је већи оптимиста и каже да верује да ће доћи до напретка у доношењу прописа о мигрантима током шведског председавања.

Политичка позиција СД-а могла би да баци сенку и на покушаје ЕУ да ојача владавину права, пише "Политико" и наводи да је посланик у Европском парламенту из редова СД-а гласао против тога да се усвоји одлука да Мађарска више није демократија, у чему се види њихова подршка Орбану.

Шведска министарка за Европу Џесика Розвел изјавила је да верује да ће СД бити конструктиван партнер у пословима ЕУ.

У чланку се, међутим, упорно изражава сумња у такве ставове, а на крају се цитирају и речи Окесона да Шведска као земља зависна од увоза мора да има добру сарадњу са суседима.

"Али то не значи да треба више моћи да препустимо бирократама у Бриселу које не бирамо нити за њих гласамо", рекао је Окесон.

image