Србија и Балкан

Ухапшени припадници авганистанске војске код Суботице

Ради се о генералима и официрима авганистанске војске, за којима је Француска расписала међународну потерницу за најтежа кривична дела
Ухапшени припадници авганистанске војске код Суботице© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

На подручју Радановачке шуме код Суботице ухапшено је 109 миграната, од којих је 25 безбедносно интересантно, а две особе потражује француска полиција.

Реч је о генералима и официрима авганистанске војске, за којима је Француска расписала међународну потерницу за најтежа кривична дела међу којима је и тероризам, известио је РТС.

Међу приведенима су и Абдул Басир Хасани, звани Капетан, официр авганистанске војске, као и снајпериста Мер Хамза, командир јединице озлоглашених "Барди 313" у Авганистану, по којем је илегални камп, у који је упала полициј, и добио име, објавио је "Блиц".

Иначе, "Бадри батаљон 313" је јединица Оружаних снага Авганистана. Назив јединице је уско повезан са мрежом "Хакани", која им је наводно омогућила обуку. Та мрежа има важну позицију у талибанској војсци, а наводно су и "Хакани" и "Барди" идеолошки блиско повезане са Ал Каидом.

Полиција је претрагом терена пронашла аутоматску пушку са два припадајућа оквира и муницијом, као и мању количину марихуане.

Акције су спроведене у оквиру континуираног рада на сузбијању илегалних миграција, уз ангажовање припаднике Радне групе за борбу против кријумчарења људи и нелегалних миграција, формиране по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, у сарадњи са новосадским одредом Жандармерије и Управом граничне полиције. Мигранти, који нису безбедносно интересантни, биће пребачени у прихватне центре.

image