Србија и Балкан

Миодраг Лекић нови мандатар за састав Владе Црне Горе

Лекић је захвалио на указаном поверењу које је, како је навео, исказано кроз неколико аката већине
Миодраг Лекић нови мандатар за састав Владе Црне Горе© Принтскрин/Јутјуб

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић саопштила је посланицима да су испуњени услови да Миодраг Лекић буде мандатар за састав нове владе Црне Горе.

Она је казала да су се након што је председник Мило Ђукановић одбио да прогласи мандатара, Скупштина констатује да Ђукановић није поступио у складу са уставом и законом, па су се створили услови да се примени Закон о председнику и прогласи Лекић мандатаром јер има подршку већине. Скупштина је констатовала да је Миодраг Лекић мандатар за састав нове 44. владе, преносе подгоричке "Вијести".

Лекић је захвалио на указаном поверењу које је, како је навео, исказано кроз неколико аката већине.

"Ово није моја лична битка и пут, већ заједнички. Успећемо ако наставимо да имамо све на окупу", рекао је Лекић.

Он је истакао да је јасно да је "овде све регуларно" и да председник има могућност да предложи представника и да би то Црну Гору као државу учинило озбиљнијом.

"Скупштина има право да формира владе. Овај закон је још више помогао да се то оствари, а ми остајемо при томе да је Ђукановић прекршио Устав и да је ово била одбрана Устава", рекао је Лекић.

Он је оценио да Црна Гора изгледа као да је под опсадом, нема власти, нема Уставног суда, не може се остварити пренос власти у Подгорици.

"Ми смо као држава на тесту кредибилитета, ови потези скупштинске већине показују да смо способни и да ћемо допринети деблокади институције у земљи. Тај пут почиње данас. Постоји период од добијања мандат за формирање владе, а неће бити лако", рекао је Лекић и додао:

"Није случајно да смо нас двојица правили одређене експерименте-Влада стручњака,европска влада.Ова неће имати неке бучне законе, зваће се црногорска влада јер је изабрана на изборима у Црној Гори, а изабрала ју је Скупштина Црне Горе".

Он је позвао своје колеге да буду на висини задатка и пронађу баланс између легитимних партијских интереса и општег циља.

"Ако тога не буде, а ми ћемо направити врло прецизну евиденцију свих односа са тим процесом, није искључено да и ја одустанем ако постоје пројекције, трговине које су се десиле, које су прешле све мере. Верујем да ми нисмо трговачко предузеће, ми 41", закључио је.

Нова влада Црне Горе биће формирана до 20. јануара

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је да постоји начeлни договор да нова Влада Црне Горе буде формирана пре 20. јануара, када ће бити расписани председнички избори.

Мандић је рекао да су предвидели да председник држава Мило Ђукановић неће дати мандат Лекићу за састав нове владе.

Није искључено да се не формира Влада

Мандатар није искључио могућност да одустане од формирања владе ако, како је казао, буде пројекција и трговина које су се дешавале и које су биле превршиле сваку меру.


"Ипак верујем да ми нисмо трговачко друштво, нас 41", рекао је Лекић у парламенту.

image