Русија

Кијев шаље плаћенике у Бахмут

У сваком од одреда налази се по један преводилац јер борци не знају руски, поручују из Народне милиције ЛНР
Кијев шаље плаћенике у Бахмутwww.globallookpress.com © Pavlo Pakhomenko

Кијевске власти послале су плаћенике у регион града Бахмута и Соледара у Доњецкој области како би пружиле отпор руским снагама, изјавио је за "РИА Новости" официр Народне милиције Луганске Народне Републике (ЛНР) Андреј Марочко.

Јаке борбе за Бахмут трају већ неколико месеци, а саветник украјинског председника Алексеј Арестович  признао је да украјинска војска бележи велике губитке у том региону.

Највећи удари, према његовим речима, забележени су у источном делу града, али и у граду Соледару који се налази јужно од Бахмута. Медији су јавили и да је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирило Буданов 27. и 28. децембра обишао истурене положаје украјинских трупа у овој области, те одредио нове војне задатке и наградио истакнуте борце.

Неколико дана након тога, како је данас рекао Марочко, "украјинска команда послала је додатне одреде за брзо реаговање који се састоје искључиво од странаца".

У сваком од одреда налази се по један преводилац јер борци не знају руски. Трупе су опремљене НАТО оружјем, а за превоз се користе оклопна возила "Хамер".

Лидер Чеченије и командант специјалних снага "Ахмата" Рамзан Кадиров потврдио је да Кијев трпи велике губитке у овом региону и додао да у Украјини знају да ће кад-тад морати да предају град.

Истакао је и да руске снаге у Соледару успевају да свакога дана под своју контролу преузму још неки део града. Припадник Народне милиције ЛНР пре неколико дана објаснио је да освајање Бахмута тече споро из разлога што Москва настоји да избегне што више цивилних жртава, те делује пажљиво.

"Ситуација на овом делу фронта је стабилна", оценио је.

Према речима бившег саветника шефа Пентагона Дагласа Макгрегора, у региону Бахмута гине на хиљаду украјинских војника, али како је до сада живот изгубио велики број искусних војника, у том правцу се сада шаљу неискусни борци, тинејџери. Њихова обука трајала је свега две-три недеље.  

Бахмут је важно логистичко чвориште које украјинска војска на територији Донбаса користи за снабдевање.

image