Економија

Историјски резултат: Русија и Кина у 2022. години повећале трговинску размену за 30 одсто

Трговина Русије са Индијом у 2022. години била је 2,5 пута већа, а са Ираном се повећала за 20 одсто, потврдио је први заменик шефа Федералне царинске службе Русије Руслан Давидов
Историјски резултат: Русија и Кина у 2022. години повећале трговинску размену за 30 одстоGetty © Feng Li / Staff

Русија и Кина су, према проценама Федералне царинске службе Русије, повећале трговинску размену за 30 одсто и до краја 2022. године имаће рекордно висок промет робе и услуга.

"Ове године, након повећања од 30 одсто, промет робе са Кином биће рекордно висок. Трговина са Индијом у 2022. години била је 2,5 пута већа, а са Ираном се повећала за 20 одсто", изјавио је у интервјуу за "Спутњик интернешенал" први заменик шефа Федералне царинске службе Русије Руслан Давидов.

Повећан је и теретни саобраћај на кинеско-руским границама, као и на путним граничним прелазима и у лукама, који је сада већи него пре пандемије, рекао је званичник.

"Количина робе која се царини премашује све историјске записе", додао је Давидов.

Давидов је истакао да је главни фактор који ограничава трговину Русије са Кином недовољно развијена инфраструктура.

Шеф Федералне царинске службе Русије Владимир Булавин рекао је у новембру да би трговинска размена земље са Кином 2022. године могла да порасте за 27 одсто и достигне 160 милијарди долара.

Амбасадор Кине у Русији Џанг Ханхуи рекао је да је обим кинеског извоза у Русију износио 67,34 милијарде долара, што је повећање од 13,4 одсто. Кинески увоз у Русију повећан је за 47,5 одсто - на 105,07 милијарди долара.

Кина и Русија су у 2022. години превазишле низ неповољних фактора у својој трговинско-економској сарадњи, изјавио је амбасадор Кине у Русији.

Лидери Русије и Кине раније су поставили циљ да удвоструче билатералну трговину и да је са 100 милијарди долара годишње до 2024. године доведу до 200 милијарди долара.

Граница од 100 милијарди долара је достигнута 2018. године.

После разговора председника Кине Си Ђипинга и председника Руске Федерације Владимира Путина у Пекингу 4. фебруара, кинески председник поставио је нови циљ – повећање трговине између Русије и Кине на 250 милијарди долара годишње.

image