Свет

Вашингтонски институт: Америчка помоћ Украјини скоро дупло већа од војног буџета Русије

Колико америчке грађане кошта подршка Украјини? Кијев од Вашингтона добија више него већина држава САД
Вашингтонски институт: Америчка помоћ Украјини скоро дупло већа од војног буџета Русијеwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka/Keystone Press Agency

Квинси институт из Вашингтона, тинк тенк кога су основали водећи финансијери Демократске и Републиканске партије у САД, попут Џорџа Сороша и Чарлса Коха, анализирао је колико се новца из америчког буџета издваја за помоћ Украјини.

Како се истиче, Сједињене Државе Украјини су од избијања сукоба са Русијом дале око 113 милијарди долара.

Постоји низ мера које могу помоћи да се ова огромна количина новца америчких пореских обвезника стави у контекст, наводи Институт.

За почетак, то је више помоћи него што су Сједињене Државе пружиле било којој земљи у једној години од Вијетнамског рата. То је, такође, далеко више од 65,9 милијарди долара које је Русија потрошила на своју војску 2022. У ствари, америчка помоћ Украјини износи више него што било која друга земља на свету издваја за своју војску, осим САД и Кине.

Тих 113 милијарди долара је, такође, готово једнака суми у "омнибус" буџету за Стејт департмент и Министарство за унутрашњу безбедност заједно, и скоро колико и 118,7 милијарди долара које ће Сједињене Државе потрошити на медицинску негу за све војне ветеране САД.

Интересантно је, наводи Квинси институт, упоредити помоћ Украјини са потрошњом на домаће приоритете. А ту поређења нема.

Демократски сенатор Патрик Лихеј, председник Комитета за буџет, рекао је, најављујући велико повећање помоћи Украјини, да је то за око четири милијарде долара више него што ће добити "заједнице широм земље које се опорављају од суше, урагана, поплава, шумских пожара, и природних катастрофа".

Да је Украјина америчка држава, била би на 11. месту по износу федералних дотација. Другим речима, у последњих 12 месеци Украјини је додељено више новца америчких пореских обвезника него што је добило 40 америчких држава.

Док се све више чују коментари да се Кијеву више неће испитивати "бланко чекови", Американци би, у најмању руку, требало да размотре колики чек су спремни да испишу, посебно у тренутку када се америчка домаћинства боре са растућом инфлацијом и стагнацијом економије која би могла бити у рецесији 2023. године, оцењује институт.

Питање није да ли САД треба да подрже Украјину, питање је колико Вашингтон треба да подржи Украјину у месецима, а можда и годинама које долазе. Иако би Сједињене Државе требало да подрже Украјину, крајње је време да Американци поведу искрен разговор о томе колико би амерички порески обвезници требало да плате за ову подршку, закључује Квинси институт.

image