Свет

Кулеба: Најбитније је спречити Русију да производи ракете и дронове

Шеф украјинске дипломатије рекао је да Русе треба "стрпати у оквире њихових граница и закључати како би тамо и остали"
Кулеба: Најбитније је спречити Русију да производи ракете и дроновеwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да је један од његових главних циљева за следећу годину да се спречи да Русија развије своју производњу ракета и дронова. У том циљу радиће се на креирању посебних санкција и осталих мера које би требало да омету планове Москве.

"Циљ број један за мене је све што има везе са санкцијама или било шта друго што би могло довести до њиховог јачања и спречило њихово заобилажење у домену производње ракета и дронова. Пре свега, морамо да срушимо одбрамбени комплекс Русије, њену војску, војну машинерију, а најбитније у том контексту је све што је повезано са ракетама и дроновима. Морамо да их лишимо кисеоника, да не могу да праве ракете и масовно производе дронове. То би било велико олакшање за нас", рекао је Кулеба у интервјуу за РБК Украјина.

Још неки други циљеви, како је казао, били би увођење санкција против руског патријарха Кирила, неколико олигарха, али и  санкционисање руског гасног и нуклеарног сектора. Било би добро и да неке друге банке буду избачене из СВИФТ система, додао је.  

О "патриоту"

Дотакавши се ситуације на фронту, неопходног оружја и недавне посете украјинског председника Владимира Зеленског Вашингтону, Кулеба је рекао да је чињеница да су Сједињене Америчке Државе ипак пристале да Кијеву испоруче "патриот" системе заправо велики успех, упркос претходним изјава из Вашингтона да до тога неће доћи.

Разговори на ту тему били су најтежи до сада када је у питању војна помоћ, а ово све добија на још већем значају јер се ради о оружју које је својеврстан симбол, односно, пример најскупљег и најсавременијег наоружања данас.  

"Од самог почетка, када смо први пут разговарали о 'патриоту' са Американцима, могли смо чути само 'не'. То што се на крају десило је доказ да смо успели да срушимо још један табу, да срушимо још један зид. И зато не мислим да ће разговори на било коју другу тему бити компликованији од онога који је вођен када је у питању 'патриот'. Могуће је да нећемо успети да постигнемо све што желимо одмах, али то је исто као и у компјутерској игрици – нивои се прелазе постепено, један за другим", објаснио је.

Министар је рекао и да сматра да ће се у Европи политичари и даље водити према одлукама САД, као што је то био случај и до сада.

"Тако је било и у случају артиљерије, у случају ХИМАРС-а. Тим принципом водићемо се и када се ради о 'Патриоту'. Сада када су нам их дали Американци, и са осталима ћемо разговарати на ову тему".

Европа се боји пораза Русије

У том контексту Кулеба је прокоментарисао и однос Европске уније према различитим захтевима који долазе из Кијева. Рекао је да сматра да се у ЕУ заправо боје пораза Русије, иако тамо подржавају Кијев, јер "они не могу да замисле пораз Русије".

Ипак, Кулеба истиче да у разговору са европским партнерима покушава да утиче на њих, да им говори да се не треба бојати, јер се свет неће распасти након што се распадне Русија.

Као још један разлог због којег Унија оклева да Кијеву пошаље "патриот" или друго оружје које тражи је чињеница да их они сами више немају довољно.

"Десет месеци су нам активно помагали и дали доста тога. Због тога се сада појављује питање производње оружја" услед смањења количине у земљама које су до сада помагале Кијеву.

"Једну ствар морамо сви да разумемо: помоћ у виду наоружања и муниције коју смо добили од других земаља током више од десет месеци је без преседана по обиму и броју земаља укључених у овај процес", рекао је Кулеба.

Ово је највећа војна помоћ коју је једна држава у 21. веку добила од других. Ипак, то све је за сада недовољно за Кијев, јер се држава налази у ратном стању.

О агресивној реторици Кијева

Министар је признао и да се Кијев држе доста агресивне реторике када се његови званичници обраћају западним партнерима. Овакав стил се користи чак и онда када Украјина захтева нову војну или финансијску помоћ.

Овакав приступ је до сада имао ефекта, јер су, како је казао, и политичари из других земаља ипак само људи. И њима је понекад потребно да им се неко из Украјине обрати директно и грубо, како би боље схватили ситуацију и били погурани у правом смеру, што му је потврдио и сам шеф европске дипломатије Жозеп Борељ. 

"Ми се сада држимо војне дипломатије. Када знаш да од тога да ли ће се доћи до неке одлуке или не зависе животи украјинских војника, тада не играш никакве игре", поручио је.

О Путину, смени власти у Русији…

Одговарајући на питање о томе да ли је још актуелна идеја француског председника да би требало помоћи Путину да "сачува свој образ" у вези са украјинским сукобом, те да се зато предложе неки уступци Русији приликом потенцијалног разговора о примирју, Кулеба је рекао да мисли да више нико не придаје пажњу томе, те да се сада може чути идеја да треба "сачувати образ Русије", јер, како неки тврде, Руси "неће нестати", већ ће "са њима морати да се настави да живи".

С тим у вези, како је навео, један од приоритета приликом разговора са западним партнерима је то да се они убеде да ко год нов да дође на власт у Русији, у њој се ништа суштински неће променити.

"Морају да схвате да је Русија таква каква јесте, наш задатак је да угушимо ту агресију, да из једне агресивне и ауторитативне земље она постане само ауторитативна, конзервативна држава. Морамо да их стрпамо у оквире њихових граница и 'закључамо' како би тамо и остали".

Ипак, како је рекао, без обзира на то што је Емануел Макрон једини политичар од којег је чуо да говори о некаквим безбедносним гаранцијама за Русију, Француска је много учинила за Украјину од почетка сукоба.

О томе које земље су га најпријатније и најнегативније изненадиле

Европска унија је, заправо, била велико изненађење, признао је Кулеба. Оно што га је највише изненадило је њихово јединство. Ово је такође био и први пут да је ЕУ започела финансирање испоруке оружја у неку земљу која није њен део, те то симболизују не само промену њихове политике, већ измену основа, односно, филозофије политике ЕУ. 

"Европска унија створена je како у Европи никада поново не би дошло до рата и како би уместо улагања у одбрану, новац ишао у трговину, социјалне програме, инфраструктуру. Оно што је ЕУ урадила ове године није револуција, већ један преокрет наглавачке", изјавио је.

Став Мaђарске га, како каже, није изненадио, али јесте чињеница колико су га отворено исказивали. Једна од таквих изјава је и недавни позив премијера те земље Виктора Орбана да се заустави испорука оружја Кијеву, јер би то довело до мира. 

Ово је последица тога што и Орбан и Путин слично тумаче законе историје, а треба узети у обзир и чињеницу да се Будимпешта бори са Европском комисијом за новац, те да се у том контексту не боје да ће њихов став довести до некакве штете по Кијев.

О искључењу Русије из Савета безбедности УН 

Упитан да прокоментарише да ли заиста мисли да би Русија заиста могла бити избачена из Савета безбедности УН, Кулеба је рекао да сматра да до тога може доћи, јер су многи говорили за разне ствари да нису могуће, укључујући и то да се Москва не може избацити из Савета Европе, али се то десило.

"Иако мислимо да ово неће бити брз процес, мислимо да је све могуће, уколико плански будемо радили на томе", изјавио је. 

"Увек сам био веома фокусиран на резултате. Али када је реч о одузимању статуса сталне чланице Савета безбедности УН Русији, обрадоваће ме и сам процес. Радо ћу себи купити највеће паковање кокица и гледати како трче около, објашњавајући да су Украјинци глупи, да Украјинци не разумеју повељу УН, да не знају шта је заправо све легално. Оно што ми желимо да урадимо је много веће од тога да их просто избацимо одатле - ми их делегитимишемо", поручио је Кулеба.

Као један од начина за постизање тог циља, он наводи то да је почетком ове године подсетио министре спољних послова других земаља да је Русија, како каже, незаконито дошла до места сталне чланице УН, што су сви заборавили. Његов план је да се сада на то обрати пажња, а када се остали увере да је Кијев у праву, да се искористи њихов гнев и ради на избацивању Русије из Савета безбедности. 

image