Свет

Прво су били "џавелини", па ХИМАРС а сада "патриот": Шта је следеће за Украјинце?

Украјинци желе да током зиме врате "изгубљену" територију, а то у многоме зависи од нових пошиљки оружја са Запада
Прво су били "џавелини", па ХИМАРС а сада "патриот": Шта је следеће за Украјинце?www.globallookpress.com © IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI

Сукоб у Украјини наредне године ставиће на озбиљан тест самонаметнуте црвене линије Запада, када је реч о оружју које су спремни да пошаљу Кијеву.

Украјински списак жеља, који превазилази америчке авионе Ф-16 и немачке тенкове, натераће западне престонице да преломе колико још најсавременије опреме могу - или желе, да пошаљу Кијеву, пише "Политико".

Сједињене Америчке Државе и Европа већ су послале оружја и опреме Украјини вредне милијарде долара у покушају да окончају сукоб у Украјини који траје месецима, а сада се поставља питање како желе да се тај сукоб заврши и како стићи до тог краја. Одговор великим делом зависи од новог оружја које су САД и њихови европски савезници вољни да пошаљу Кијеву наредних месеци, кажу званичници.

"Мислим да се САД и други сада боре са питањем како изгледа успешан крај игре", рекао је један западни званичник, који је, као и други интервјуисани, желео да остане анониман.

Пензионисани генерал-потпуковник Бен Хоџис, бивши командант америчке војске у Европи, сматра да погрешна одлука може имати катастрофалне последице. "Администрација ће морати да процени како помоћи Украјини колико год је то могуће, а да ово не прерасте у сукоб САД и Русије, или НАТО-а и Русије", рекао је он.

Украјински лидери тврде да су ракете већег домета и модерни тенкови – управо оружје које многе државе не желе да пошаљу – једини начин да се оконча сукоб. Амерички званичници још расправљају о њиховој ефикасности али и да ли ће испорука таквог оружја довести до ескалације сукоба и додатно одложити евентуалне мировне преговоре.

Чини се да ти разговори нису ни близу, упркос тврдњама Кијева да су отворени за разговоре уз посредовање УН до фебруара, али тек након што се Русија суочи са трибуналом за ратне злочине.

У међувремену, главни приоритет украјинског председника Владимира Зеленског остаје више оружја, муниције и опреме. Зеленски је током посете Вашингтону поново тражио тенкове, авионе, артиљеријске системе, ракете и чини се да је посета уродила плодом јер су САД најавиле да ће ускоро послати систем противваздушне одбране "патриот" и нове прецизне пројектиле за које се до пре само неколико недеља тврдило да су непрактичне.

Огроман прилив оружја у Украјину у последњих 10 месеци означава значајан помак у односу на претходни приступ Вашингтона Кијеву. Чак и након присаједињења Крима 2014, Обамина администрација је одбила да обезбеди офанзивно оружје Украјини и уместо тога је понудила програме обуке и неконтроверзну опрему као што су наочаре за ноћно осматрање. Тек у време Трампове администрације је Пентагон одобрио слање противтенковског оружја "џавелин" али уз услов да се чувају у западном делу земље, даље од линија фронта.

Када је реч о оружју, црвене линије Вашингтона су се померале изнова и изнова од почетка специјалне војне операције. У размаку од недељу дана у марту, САД и НАТО су послали више од 17.000 "џавелина" у Украјину. У пролеће је Бајденова администрација почела да обезбеђује хаубице од 155 милиметара. Потом је у јуну Пентагон најавио да ће послати ракетни систем високе покретљивости М142 (ХИМАРС), модерни ракетни бацач за који је Кијев месецима молио Бајденову администрацију да га пошаље.

Одлука САД да пошаљу "патриот" системе показатељ је потенцијалних политичких промена које се могу очекивати догодине на свим странама у покушају да се оконча сукоб, оцењује бриселски портал.

Зеленски је поручио шта он жели - потпуно повлачење руских снага на границе пре 2014. године. Русија му је поручила да од мировних преговора нема ништа, ако Кијев очекује да им предају руску територију. Због тога, Украјинци кажу да ће наставити да се фокусирају на борбу на терену, чак и са доласком зиме.

"Победа у рату, мислим да то треба да буде стабилна, одржива ситуација", рекао је Александр Даниљук, бивши секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану. "Сваки мировни преговори и замрзавање борби нису крај рата. Становништво то неће прихватити... Мислим да се очекује да повратимо све наше територије."

Ако Украјина буде инсистирала на томе да је "повратак" Крима начин да се оконча рат, онда ће сукоб потрајати годинама, оцењује портал и подсећа да украјинске снаге, ако желе да напредују, морају да пређу Дњепар и заузму другу обалу реке. А то би, чак и са потербном опремом, била операција слична искрцавању у Нормандију у Другом светском рату, сматра пензионисани генерал америчке војске у Европи Марк Хертлинг.

За сада, временски услови не дозвољавају ни једној страни много маневарског простора и чека се фебруар када ће се земља потпуно заледити за неке озбиљније војне акције. До тада, и Руси и Украјинци настављају са "мањим" сукобима на југу и истоку. Иако се ХИМАРС у почетку показао "ефикасним", руске снаге су се прилагодиле тој претњи и помериле ван домета система због чега су Украјинци завапили за пројектилима дужег домета АТАЦМС који могу да погоде мете на руској територији.

Председник САД Џозеф Бајден, упркос молбама Зеленског, није попустио и одбија да их пошаље Кијеву. Док ови пројектили остају први на листи жеља, војни званичници се надају да ће амерички "абрамс" тенкови и немачки "леопарди" бити претност украјинским снагама током борби изблиза које се очекују током зиме.

Украјински званичници су затражили од Бајденове администрације да пошаље само три или четири "абрамса" како би сломили отпор Немачке која се противила слању "леопарда", рекао је један извор. Немачки званичници су јавно рекли да неће бити прва земља која ће послати своје тенкове у борбу, тако да Кијев сматра да би чак и мали број тенкова "Абрамс" уклонио ту препреку.

Пољска је донирала 250 старијих тенкова Т-72 руске производње, а САД плаћају Чешкој да надогради још 45 Т-72 за Украјину, али ниједан тенк западне производње још није испоручен. Док амерички одбрамбени и војни званичници кажу да тенкови нису потпуно ван домашаја, неки тврде да би се изазови обуке и логистике повезани са давањем овог оружја Кијеву показали контрапродуктивним.

Кијев такође тражи проблематичну касетну муницију која је забрањена у више од 100 земаља, а коју Бајденова администрација, наводно, "нема стомака" да пошаље. Уместо тога, САД и друге земље настављају да шаљу десетине хиљада комада муниције и минобацача сваких неколико недеља као део сваког новог пакета помоћи.

Стручњаци кажу да софистицираније оружје попут система "патриот" и АТАЦМС није толико важно за предстојећу борбу колико ефикасна обука, логистика и тактика. "Патриот", на пример, је ракетни систем великог домета, на великим висинама који се користи против интерконтиненталних балистичких пројектила и високолетећих млазњака.

Један "патриот" неће бити довољан за одбрану читавог украјинског фронта од 500 километара, рекао је Хертлинг, наглашавајући да се мора користити у комбинацији са противваздушном одбраном средњег домета и мале висине.

Нови програм обуке који је Пентагон недавно најавио, а који ће украјинске војнике научити новој тактици за маневрисање пешадијом са пратећом артиљеријом, биће кључ за успешан прелазак реке, тврди он. "Нећу рећи да ће то бити без отпора, али ће Русима бити тешко да се супротставе таквој врсти покрета", сматра Хертлинг.

А Бајденова Бела кућа је одлучно одбила АТАЦМС јер сматра да би слање тог оружја довело до озбиљне ескалације сукоба.

"Идеја да Украјини дамо материјал који је суштински другачији од онога што већ иде, довела би до растурања НАТО-а и Европске уније и остатка света", рекао је Бајден на конференцији за новинаре са Зеленским. "Не желимо рат са Русијом. Не тражимо трећи светски рат."

image