Србија и Балкан

Дачић: Курти не жели договор, поверење у међународну заједницу нарушено

Шеф српске дипломатије каже да главна тема није постизање неког финалног договора о КиМ, већ реализација давно договореног
Дачић: Курти не жели договор, поверење у међународну заједницу нарушено© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да је спровођење постојећих договора између Београда и Приштине приоритет и додао да ће Србија наставити да лобира за повлачење признања косовске независности.

Ђеф српске дипломатије сматра да изјаве амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофера Хила о томе како после празника треба искористити залет ка политичком решењу крајње оптимистичан поглед, ако се има у виду да је с друге стране Аљбин Курти, преноси РТС.

"Можемо само очекивати неку нову тему која би била неки нови извор могуће ескалације. Као што видите, сама чињеница да стално разговарамо о гашењу пожара показује да Курти не жели договор. Када доћу представници међународне заједнице и разговарају с Вучићем и са мном, кажу: свесни смо да је тешко постићи договор док је Курти ту", рекао је Дачић.

Из међународне заједнице су стигле, како је речено, никада јаче гаранције да ће Срби бити заштићени. Дачић напомиње да је поверење у међународну заједницу, ипак, нарушено.

"Степен поверења је веома нарушен када је реч о представницима међународне заједнице. Оно о чему смо разговарали пре девет година и даље је актуелно", указао је он.

"Прва тема за нас није постизање или очекивања да доносимо неки финални договор о КиМ, већ реализација давно договореног – формирање ЗСО, укључујући и све ове ствари којима смо и ових дана били сведоци колико могу да унесу нестабилност – начин регулисања ситуације на северу КиМ, на који начин косовска полиција може бити присутна", навео је Дачић.

image