Русија

Минск: Ракета из Украјине највероватније намерно лансирана

Провокације воде зближавању Москве и Минска, поручују из Савета безбедности Белорусије
Минск: Ракета из Украјине највероватније намерно лансиранаwww.globallookpress.com © MOD Russia

Државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович поручио је данас да је ракета која је пала на територију земље из Украјине највероватније била намерно лансирана, те да сматра да је то само провокација Кијева. Ипак, додао је да истрага још није завршена, па ништа још није сигурно.

"Кијев на сваки начин настоји да изазове регионални сукоб као да им није довољно што се на њиховој територији води рат. Пример за то је недавни инцидент услед којег смо уништили украјинску ракету С-300. Разјаснићемо шта је довело до тога да се појави на нашој територији, али тврдње да је она случајно долетела на нашу територију су јако маловероватно. Овде се, по свему судећи, ради о нечијем плану", објаснио је за "Спутњик Белорусије".

На сличан начин белоруски председник раније је прокоментарисао пад ракете из Украјине у Пољску.

Ипак, како је оценио Волфович, сви ови изазови заправо доводе до свеобухватног јачања сарадње Минска и Москве.

"Наставља се рад на формирању јединственог одбрамбеног простора, усвојена је заједничка војна доктрина, у току је заједничко војно планирање, активно раде и регионалне војне групације две државе, а функционише и јединствен систем ПВО", објаснио је.  

Распоређивање заједничких руских и белоруских војних трупа одвија се према плану. Уколико за тим буде било потребе, доћи ће и до повећања броја припадника.

Поменуо је и да, у складу са овомесечним изменама које су унесене у договор Минска и Москве, а које се тичу војне сарадње, две земље могу формирати нове војне трупе ако то буде захтевала ситуација.

image